Otthon

2017.08.14. 13:40

Tetőtérben otthon - Tippek és ötletek a ferde falsíkok optimális kihasználásához

A tökéletes helyet megtalálni, amit később otthonunknak hívhatunk nem egyszerű. Sokféle ingatlantípus közül szemezgethetünk, mire rátalálunk arra, amelyik megszólít minket, hogy aztán saját ízlésünket tükrözve otthonná alakítsuk.

Benedeczki-Varga Krisztina

Lakberendezési szempontból az egyedi megoldások fellegvára a tetőtéri otthonok berendezése, melyek a ferde falsíkok miatt igazán teret engednek a képzelőerőnek. Akár tetőtéri lakást vásárolunk, akár a padlásteret szeretnénk beépíteni érdemes bizonyos szempontokat szem előtt tartani, melyekkel barátságos és kellemes hangulatot árasztó légkört teremthetünk.

A tetőtér berendezése során az egyedi lehetőségek, különleges tervezési megoldások hangsúlyos szerepet kapnak akár bútorokról, akár nyílászárókról vagy dekorációról döntünk

Egy tetőtéri otthon berendezése szinte mindig nehezebb feladat, mint egy "normál" lakásé, ám Nagyidai Napsugár lakberendező szerint átgondoltan megtervezett berendezéssel, egyedi kialakítású beépített szekrényekkel remekül ki lehet használni a holt tereket, és igazán otthonos, meghitt belső tereket lehet kialakítani ebben az ingatlantípusban is. A tetőtér berendezésekor magasabb költséggel számolhatunk, mint egy klasszikus értelemben vett lakásnál, mivel a ferde tetősík miatt szinte minden bútordarabot egyedileg kell terveztetnünk és legyártatnunk, hogy tökéletesen illeszkedjen a tető síkjához. Ritkán fordul elő, hogy készen megvásárolt szekrényeket, polcokat tudunk elhelyezni ezekben a helyiségekben, emellett a dekoráció is nehézkesebb, hiszen kevés burkolat mutat jól ezeken a felületeken.

A tetőtéri lakásnál a ferde falak könnyen nyomasztó térérzetet kelthetnek, ám apró trükkökkel és körültekintő színválasztással optikailag nagyíthatjuk a teret. A ferde tetősíkoknak adjunk világos pasztell árnyalatot, kerüljük a hangsúlyos mintájú vagy színű burkolatokat, így egy sokkal szellősebb, komfortosabb térérzetet kölcsönözhetünk a szobának. Törekedjünk arra, hogy egy függőleges falfelület vagy egy térben álló bútordarab kerüljön a helyiség fókuszpontjába, így a figyelem a ferde síkokról ezekre a darabokra irányul. Szintén tágasabbnak tűnik a tér, ha minél több helyiséget egybenyitunk, és csak a legszükségesebb funkciókat (pl. fürdőszoba, hálószoba) választjuk el fallal a lakás fő légterétől.

Praktikus megoldás, ha az ágy fejvégét oda helyezzük, ahol a tető dőlésszöge van  Fotók: shutterstock

Nincs tetőtér, ahol ne találkoznánk tartóoszlopokkal, melyek "szétszabdalhatják" a teret. Ha új lakásról vagy az addig üres tetőtér beépítéséről van szó már az alaprajznál érdemes úgy tervezni, hogy ezek a helyiségeket elválasztó falakba kerüljenek - tanácsolja a lakberendező. Ha ez nem megoldható, akkor nyitott vagy zárt szekrények illeszthetők hozzájuk attól függően, hogy mennyire szeretnénk tagolni a teret.

Ha nem szánunk elegendő időt az átgondolt tervezésre könnyen előfordulhat, hogy a végeredmény egy olyan összkép lesz, ahol itt-ott előbukkannak olyan zegzugok, melyek holttérként tengődnek. Ezeket kiküszöbölhetjük, ha egyedi tervezésű bútorokat építünk be, melyek, azon túl, hogy számos tároló hellyel ajándékoznak meg minket, elfedik a ki-beugró felületeket, és egységesebb megjelenést kölcsönöznek a helyiségnek.

Egy dolgozó sarkot is kialakíthatunk az egyik ablak alatt, így természetes megvilágítást kap az asztal

A tető dőlésszöge miatt a helyiség bizonyos részeit állva már nem tudjuk megközelíteni, így a kényelmes használat érdekében ezekre az oldalakra kerüljenek beépített szekrények vagy alacsonyabb bútorok. Ideális és praktikus hely olyan berendezési tárgyak számára, melyeket jellemzően ülve használunk, mint pl. íróasztal, vagy a wc. Gyakori megoldás az ágy fejvégének elhelyezése vagy a konyhapult kialakítása ezeken a részeken.

A ferde falsíkokra tehát ne akadályként, hanem kiaknázatlan lehetőségként tekintsünk, melyekből szakember segítségével igazán egyedi otthont varázsolhatunk. Ráadásul a tetőtéri otthonok valahogy sokkal bensőségesebb, "kuckósabb" hangulatot árasztanak, amikor belépünk, melyért megéri a befektetett munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!