Otthon

2011.07.26. 10:20

Klíma - Így tegye hidegre a meleget!

A nagy hőség idején sokan megrohamozták klímaberendezésekért az üzleteket. A legegyszerűbb ventilátortól a split klímáig mindenfajta berendezésre megnőtt az igény. Milyen klímaberendezést válasszunk, és mire kell odafigyelni a használatánál? Szakértő segítségét kértük.

Matolcsi Renáta

 – Valóban érezhetően megemelkedett az érdeklődés, amikor 30–35 fok körül volt a hőmérséklet – mondja Czövek Gábor, egy klímaberendezésekkel foglalkozó cég vezetője.
– Nyár közepén főként a lakosság az, aki megkeres minket, hiszen az irodák, szállodák, éttermek, üzlethelyiségek már előre felkészülnek a szezonra. Általában a 2,5–3,5 kW teljesítményű klímákat igénylik a lakossági megrendelők, sokan választják az inverteres, energiatakarékos készülékeket. Ám hiába mindössze pár óra egy átlagos helyszínen a beszerelés-beüzemelés, a nagy melegben, amikor egyszerre nagyon sok a megrendelés, akkor bizony napokat várni kell – mondja.


A szakembertől megtudjuk, kétféle klímaberendezés létezik, az egyik a mobilklí mobilklíma, ahol a meleg levegőt ki kell vezetni a szabadba, a másik a split klíma, amely egy beltéri és egy kültéri egységből áll. Ez utóbbira – mert modernebb, csöndesebb – van nagyobb igény, legyen szó panellakásról, családi házról vagy nyaralóról.

A ventilátor – asztali, álló vagy plafonra szerelhető – nem számít klímaberendezésnek, hiszen az csak légáramlatot biztosít, hűteni nem hűt. A légmozgás miatt érezhetjük úgy, hogy csökken a hőségérzetünk, de használatától a szobában nem lesz hűvösebb.

A mobilklímák ára 80 ezer, a split klímáké (beszerelve) körülbelül 100 ezer forinttól kezdődik, de akár 500 ezer, sőt extrém igények esetén milliós tételbe is kerülhet egy légkondicionáló berendezés. Egy átlagos felhasználás esetén havi 5–10 ezer forinttal nőhet a villanyszámla, ezért a megnövekedett áramfogyasztást is kalkuláljuk bele a fizetendőkbe. A vásárláskor azért érdemes szakembert megkérdezni, mert adott esetben jobban tud a kérdéseinkre válaszolni, mint egy hipermarket eladója, illetve a felmérést, a beszerelést és a karbantartást is elvégzik helyettünk. Ez utóbbi azért fontos, mert ugyan a készülékek rendelkeznek szűrőberendezéssel, de azokat időközönként mosni, tisztítani kell.

Az évi egy alkalommal elvégzett karbantartás szükséges a gyári garanciához, ezt mindenképp kérjük, hiszen nagyon sok problémát megelőzhetünk vele. A beltéri egységben gombák, baktériumok szaporodhatnak el, ezeket a szakemberek speciális szerekkel fertőtlenítik, de a kültéri egységet szintén fontos tisztán tartani. A tisztítás ára nem kerül horribilis összegbe, és így nyugodtabbak lehetünk magunk és családunk, környezetünk egészségét illetően.

A karbantartás mellett nagyon fontos odafigyelni a beállításra is: a belső hőmérséklet maximum 8 fokkal legyen alacsonyabb, mint a külső, hiszen ha nagyon alacsonyra, például 20 fokra állítjuk a hideg levegőt, akkor a kinti forróságból, felhevült testtel a szobába lépve nagyon könnyen megfázhatunk. Éjszakára inkább az ablakot nyissuk ki, ám ha a klíma mellett döntünk, akkor se állítsuk túl alacsonyra a hőmérsékletet.  

Aki a hőség idején nem tudott otthon tartózkodni, és az utcán érte a nagy meleg, azoknak több városban is felállítottak úgynevezett vízpermetszórókat, ezek alatt szintén lehetett hűsölni. Július közepén megdőlt a melegrekord, így nem csoda, hogy az üzletekből vitték a klímaberendezéseket a vásárlók.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!