Otthon

2017.03.06. 11:53

Heti tipp - Energiatakarékos építészeti megoldások

Aki házépítésre szánja magát biztosan találkozik a passzívház fogalmával. Az elnevezés első hallásra megtévesztő lehet, mivel a passzív jelző a ház gépészeti megoldásaira vonatkozik.

Építészeti struktúráját tekintve ezek az épületek aktív, dinamikus rendszerek, így pontosabb elnevezés az ún. NKE, vagyis nulla közeli energiafelhasználású épület - mondja Rombauer Gábor építész. Ezeknél az épületeknél arra törekednek, hogy a hőveszteséget minimalizálják, a lakás belső környezetei elemeiből származó hőnyereséget pedig maximalizálják. Ennek egyik kulcseleme az ún. rekuperátoros, vagyis hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítése, mellyel ellenőrzött módon csökkenthető a hőveszteség, miközben a rendszer friss, portól megszűrt tiszta levegőt juttat a térbe. A termikus burok megfelelő működéséhez az otthonunk tél nyári hővédelmét biztosító szerkezetek (nyílászárók, falak stb.) hőhídmentes kialakítása nélkülözhetetlen.

Sokan nem is gondolnák, de a telek megválasztása alapjaiban határozza meg az energiatakarékosság lehetőségeit. Tájolásnál minél több napfényt kap az épület, annál nagyobb szoláris energiából származó haszonra tehetünk szert. Mivel nyáron jelentős sugárzási energiát nyerünk gondoskodni kell a megfelelő árnyékolástechnikáról (redőny, screen), mivel ezek nélkül az épület túlmelegedése következne be. A jövő célja, hogy az NKE házak energiaigényét minél nagyobb mértékben megújuló energiaforrásokból fedezzék és közel 100 százalék energiát takarítsunk meg, mely megvalósulásához az építőanyagipar szerkezeti innovációi is hozzájárulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!