Otthon

2017.02.08. 20:48

Egy jó erős feketét?

Dunaújváros - A modern nyugati világ része lett a kávéfogyasztás.

Hankusz Kálmán

Mi élvezeti cikként isszuk, leginkább élénkítőhatása miatt. Csak úgy a tudomány kedvéért, a kávét a természeti népek mind a mai napig gyógynövényként tartják számon. Tisztában vannak vizelethajtó és élénkítő hatásával, ki is használják. A Föld nyugatabbik felén időnként túl is misztifikáljuk talán, de hogy egész kultuszt teremtettünk köré az kétségtelen. Hatását úgy fejti ki, hogy a hasi ereket szűkíti, az agyi ereket tágítja. Persze nem vagyunk egyformák, és van, akinél egyszerű értágító hatása van.

Aki ilyen típus, az egy kávé után jóízűt alszik, mert leesik a vérnyomása.A magas vérnyomásra közel sincs olyan hatása, mint ahogy az a közhiedelemben tartják, mert napi három kávé elfogyasztása maximum 10 Hgmm-el emeli a vérnyomást. Íze pedig nem az erősségétől függ, hanem a pörköléstől. Ha jobban meg van égetve, keserűbb. Igazán sok koffein a hosszú kávéban van. Logikus is, mert ha lassan, sok víz folyik át a kávéőrleményen, akkor sok hatóanyagot old ki belőle.Tehát az Olasz ristretto, bármilyen keserű is, nem sok koffein van benne. Ezért ihatnak belőle naponta bármennyit.

A rövid találkozóknak lett elegáns itala a kávé, és a nyugati világban ezzel kínálják a vendéget, ha a vendéglátónak jobb nem jut az eszébe. Tulajdonképpen minden alkalomra megfelelő, meg is teremtettük ennek kultúráját, hiszen a kávéházak a társasági élet központi részét képezik. Kínálják habbal, hab nélkül, tejjel vagy feketén. Ihatjuk kapuccsinónak, vagy latte-nak, esetleg kérhetjük machiatóként. Időnként tesznek mellé cukrot vagy kekszet, a tetejére csokit vagy fahéjat, csak a hely eleganciája és fantáziája szab határokat az elkészítési lehetőségeknek.

Rég elfelejtettük már, hogy a kávé valamikor gyógynövényként indult világhódító útjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!