számtalan kérdés

2018.05.01. 09:00

Okosan válasszunk ülőgarnitúrát

Lakásvásárlás vagy -felújítás, költözés során fontos kérdés a megfelelő ülőgarnitúra megválasztása.

Tóth B. Zsuzsa

Ne kapkodjuk el ennek a bútornak a vásárlását Fotó: Shutterstock

Mérjük le

Azt gondolhatnánk, hogy nincs ennél egyszerűbb döntés, egészen addig, amíg nem találkozunk számtalan kérdéssel. Nagyon fontos tényező a szín, a forma, az ár, de először a funkciót döntsük el. Az elhamarkodott vásárlást megelőzően döntsük el, hogy az ülőgarnitúra alkalmanként alvási célt is szolgál-e, lehetnek-e olyan vendégeink, akiket el kell szállásolnunk. Az ilyen típusok drágábbak és nehezebbek is talán. Sarokgarnitúrát vagy klasszikus formát szeretnénk? Amennyiben a család tagjai magas növésűek, mélyebb ülőfelületű garnitúrát válasszunk. Praktikus, ha a kanapé széle a térdhajlatunknál van, és kényelmesen hátra tudunk dőlni. Nagyobb díszpárnákkal lehet majd trükközni, hogy az alacsonyabb családtagoknak is kényelmes legyen a bútor. Mérjük le, hogy mekkora a helyünk a szobában, nyissuk ki az ajtót is, nehogy későn derüljön ki, hogy attól már nem fér el. A garnitúra üres helyét lefényképezhetjük telefonnal, úgy, hogy látszódjanak a körülötte levő bútorok. A képet nézve könnyebb lehet majd elképzelni a leendő helyén a bútort az üzletben.

Ne kapkodjuk el ennek a bútornak a vásárlását Fotó: Shutterstock

A bútor anyaga lehet bőr, textilbőr, szövet. Mindegyikből óriási ma már a választék. Amennyiben bőrt vagy műbőrt választunk, azok drágábbak, tartósabbak, viszont egyszerűbb a tisztításuk. Nyáron és télen is hasznos lehet egy-egy pléd a kényelem érdekében. A szövetgarnitúrákat nehezebb lehet tisztítani, viszont ma már kaphatóak olyan szövetek is, amelyek vízlepergetőek, ugyanakkor puha, kellemes tapintásúak. Gondoljuk át: a függönyöket talán könnyebb és olcsóbb lecserélni, és bizonyos esetekben a falat is egyszerűbb lefesteni, mint egy ülőgarnitúrát kicserélni, ha nem illik a környezetébe. Az üzletben, ha lehet, több alkalommal üljünk rá a kanapéra, próbáljuk ki a fotelt. Ha nyitható a garnitúra, próbáljuk kinyitni. Figyeljünk oda a feltűnően olcsó bútorra, nem biztos, hogy megfelel majd a céljainknak. Inkább szánjunk több időt, energiát a vásárlásra, döntésre, hiszen ilyesmit nem egy-két évre vásárolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!