Otthon

2017.06.19. 14:30

Boldog játék az udvaron - Apró figyelmességek a gyerekbarát kerti játszótérhez

DUNAÚJVÁROS Kisgyermekes családokban, ahogy berobban a jó idő, kezdődik a délelőtti, délutáni játszóterezős program.

Benedeczki-Varga Krisztina

Ha a kakasok kukorékolásával ébredő gyerkőccel ajándékozott meg minket az élet - mint minket is -, akkor reggel 8-9 körül már kész az ebéd, és indulhatunk a játszira, hogy egész délelőtt élvezzük a homokfürdőt, hintákat, csúszdákat. Ha családi házban élünk, ezeket az élményeket saját kertünkben is élvezhetjük, anélkül, hogy egy heti elemózsiával indulnánk el otthonról.

A fából készült játékelemek felületét kezeljük megfelelő fedőrétegekkel, hogy hosszú ideig ellenálló legyen az időjárásnak és a gyerekek kihívásainak Fotó: Horváth Henrietta

Ma már komplett játszótereket vásárolhatunk az udvarba nem kevés pénzért. Ugyanakkor a vállalkozó kedvű, barkácsolni szerető apukák saját kezűleg is elkészíthetik a homokozót, kisházat.

A kerti játszótér tervezésekor legfontosabb szempont a biztonság. Bármilyen játékkal is tesszük változatossá és izgalmassá az udvart, törekedjünk rá, hogy a balesetek valószínűségét minimálisra csökkentsük. A szabadban töltött idő főként a felfedezésről és a felszabadult mozgásról szól, ezért a legjobb, ha minél nagyobb füves terület áll rendelkezésre, ahol szabadon szaladgálhatnak mezítláb a lurkók. A füvön, kavicson, homokban való játék egyébként is jótékonyan hat az apró tappancsok fejlődésére, mivel javítja a boka stabilitását, és aktivizálja az izmokat.

Azok az apukák, akik szeretnek barkácsolni, saját kezűleg is elkészíthetik gyermekük kerti kisházát, ahogy Horváth Imre is tette kislánya Horváth Jázmin Laura számára, hiszen egy gyermek boldog mosolya minden fáradozásért kárpótolja az apukákat

A kertképhez a növények is hozzátartoznak, de kisgyermekes családban olyanokat válasszunk, amelyek bogyói nem mérgezőek. A színes bogyók, tüskés növények könnyen felkelthetik a kicsik érdeklődését.

Anyagválasztásnál többféle lehetőség számításba jöhet. Bár egyre több helyen láthatóak műanyag játékok, szerintem a kert természetes közegéhez a fából készített játékok jobban illenek, emellett megfelelő felületkezeléssel jobban ellenállnak a kiképzésnek. A kert egyik alapeleme a homokozó, amelynek helyét úgy jelöljük ki, hogy akár egy dús lombkoronával rendelkező fa, vagy egy magas épület árnyékot adjon a játékhoz. A homokozó méretét és formáját elképzelésünk szerint alakíthatjuk, de minden esetben kerüljön alulra egy vízzáró réteg, amely megakadályozza a gyomok feltörését. A kertben lévő homok helyett inkább speciális homokozóba szánt, tiszta, finomszemcsés homokkal töltsük meg a homokozót. Az oldalfal magassága ne legyen túl magas, hogy a kicsik könnyedén bemászhassanak. Ha nem használjuk, fedjük be, hiszen egy kertes házban a háziállatok belemászhatnak, ami fertőzések forrása is lehet.

Akár a homokozó oldalsó elemeit, akár a felső peremet (ami egyébként ülőalkalmatosságnak sem rossz) fessük különböző színűekre, így egy plusz látványt adunk a játékoknak Fotó: a szerző

A csúszdák, mászókák a magasságukból adódóan nagyobb veszélyforrást jelenthetnek, ám az eséscsillapító gumiburkolatokkal biztonságosabbá tehetjük. Mérjük fel, mekkora az az esésmagasság, amivel számolhatunk, ez alapján válasszuk ki a megfelelő vastagságú gumiburkolatot. A klasszikus játékok mellett olyan elemekkel gazdagítsuk a kertet, amelyek aktivitásra ösztönzik a testüket és kreativitásukat egyaránt. Egy különböző magasságú rönkfákból kialakított lépegető például kiválóan fejleszti az egyensúlyérzéket.

A kerti játszóteret célszerű úgy kialakítani, hogy a gyerekek életkorának előrehaladtával is alakítható legyen, hogy az itt töltött idő a különböző életkorúaknak egyaránt élmény legyen

Rajztáblát nemcsak a gyerekszobába tehetünk, hanem az udvarra is kivihetünk. A kerítésre vagy kerti kisház oldalára felrögzített falapot fessük le táblafestékkel, és sokszínű krétapalettával már alkothatnak is a gyerekek. A kerti faház egy igazi kis búvóhely az apróságoknak, ahol kedvenc játékaikkal kuckós hangulatban szárnyalhat fantáziájuk.

És természetesen a tikkasztó hőségben a tökéletes kerti birodalomhoz a felfújható pancsoló is hozzátartozik, amely nélkül a nyári mókázásokat el sem tudjuk képzelni.

 

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!