Otthon

2017.01.23. 17:05

Az irodabútorok hatalma - Praktikusság és otthonosság találkozása a kellemes munkahelyi környezetért

Felgyorsult világunkban saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy átalakult az emberek munkához való hozzáállása és a munkában töltött ideje.

Benedeczki-Varga Krisztina

Életünk jelentős részét a munkahelyünkön, irodában, számítógép előtt töltjük, így egyáltalán nem mindegy, milyen környezet vesz minket körül. Az otthonos, barátságos légkör jótékonyan hat a teljesítményre. De hogyan képzeljünk el egy inspiráló munkahelyi környezetet, ahová örömmel megy be az ember? Horváthné Maróti Katalin építész szerint a maximumot hozza ki belőlünk, javítja a kedvünket, és serkenti a kreatív gondolatokat. Általános, mindenkire érvényes megoldás nincs, hiszen minden vállalatnál más a munkafolyamat, a szervezeti igény, a funkciók, a rendelkezésre álló tér. Azonban ha tudjuk, mik a szükségleteink, finom változtatásokkal kellemesebbé tehetjük a munkahelyi atmoszférát.

Az ablakon beáramló napfénynél jobb, ösztönzőbb, fényforrás nincs. Ha az iroda tájolása miatt sok mesterséges fény szükséges, tükröket, illetve tükröződő felületeket csempészve a térbe, orvosolhatjuk a nyomasztó érzetet. A színek erejét kihasználva látványos változásokat érhetünk el. A lágy pasztell színek kellemes vizuális élményt nyújtanak a szemnek, a citrus és narancssárga élénkítő hatással bír, a zöld csökkenti a stressz okozta szorongást. A nagy terek minden esetben pozitívan befolyásolják gondolataink szárnyalását. Az üvegfallal elhatárolt irodák remek megoldások, mert akusztikailag elhatárolnak, ugyanakkor vizuálisan nem, így megnő a térérzetünk.

Az irodabútorok anyaghasználatát tekintve szintén változatos a kínálat, azonban igazán kellemes környezetet a fa vagy fahatású anyagokkal érhetünk el. Az iroda virtuális közegében jólesik az ember szemének és lelkének, ha egy kis természet veszi körül. Ezt megoldhatjuk, ha növényeket helyezünk el, de csak oly mértékben, hogy ne akadályozza a napi munkafolyamatokat. Az ökoirodák például zöldfallal vagy műfűvel teszik kellemesebbé a környezetet. Különleges megoldás a rácsos szerkezetbe beépített minicserepek, amelyek a falból kinőve képeznek egybefüggő dekoratív felületet. A hagyományos, merev iroda képét megtörheti, ha a vállalat színe a fogasokon, egy térelválasztó falon vagy a bútorok színében visszaköszön.

A hangulatot, ami az irodában töltött időt örömtelivé teszi, nehéz megtalálni. A kényelmes bútorokkal, kis asztalokkal, fotelekkel kötetlenebb hangulatot érhetünk el. Az építész szerint jó irányvonal, bár hazai körökben még kevésbé bevett szokás, hogy az irodán belül olyan helyiségeket alakítanak ki, amely a munka közbeni feltöltődést, regenerálódást célozza meg, masszázs, wellness vagy sportolási lehetőségek biztosításával.

Munkánk jellegéből és egyéni igényeink alapján saját irodai sarkunkat is kellemesebbé tehetjük egy családi fotóval, stresszlabdával, kényelmes ülőpárnával, multifunkciós tárolókkal, különlegesebb ceruzatartóval. Hiszen egy sivár üres íróasztal, nem csak lehangoló, de személytelen látványt nyújt. Ha pedig nemcsak esztétikailag szeretnénk barátságos környezetet, hanem az egészségünkre is figyelmet fordítunk, az irodai székek helyett válasszunk fitness labdát, amely gerinckímélő és tartásjavító tulajdonságai mellett vidám, lendületes kisugárzással ruházza fel a teret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!