Otthon

2017.02.20. 15:12

Ablakvásárlás okosan

Dunaújváros - Ablakot vásárolni hosszú távú befektetés, amely nem 1-2 évre szól.

Benedeczki-Varga Krisztina

Ha időtálló és minőségi nyílászárót szeretnénk, részesítsük előnyben a magyar gyártók, német alapanyagú termékeit, és kérjük szakember segítségét.Nem érhet kellemetlen meglepetés, ha lakóhelyünkhöz közeli, leinformálható forgalmazótól vásárolunk - tanácsolja Villányi Ágnes nyílászáró-szakértőnk.

Ablakvásárláskor többféle értékkel találkozunk, amelyek meghatározzák az ablak tulajdonságait. Az egyik, amire figyeljünk az Uw (W/m2K) érték, amely a profil (Uf) és az üveg (Ug) együttes hőátbocsátási képességét jelöli. Minél kisebb ez az érték, annál jobb a termék hőtechnikai értéke. Pályázatoknál ez az érték 1,15W/m2K-nél nem lehet nagyobb. A beépítési mélység az ablakprofil vastagságát jelöli, s az érték minél nagyobb, annál jobb hőszigetelést biztosít.

Az átlagos panel- és téglalakások ablakcseréjénél a 70 mm beépítési mélység és 2 vagy 3 rétegű üveg elegendő. Sokan nem gondolnak rá, de a hőszigetelés mellett az ablak hanggátlására is érdemes figyelmet fordítani. Ha forgalmas helyen, iskola vagy óvoda mellett lakunk, célszerű erősebb hangszigetelésű üveget választani. Az átlagosan hőszigetelt ablak hanggátlása 32 dB, amíg egy fokozott hanggátlású üvegé 39 dB is lehet, amelyek drágábbak ugyan, de hosszú távon nyugodtabbá tehetjük otthonunkat a zajtól.

Tájékozódjunk alaposan, mielőtt döntenénk, és kérdezzünk, mert a nyílászárók piaca a kényelem és az energiatakarékosság jegyében számos korszerű megoldással rendelkezik, ami hosszú távon biztosan megtérül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!