Fémdörzsi helyett

2020.12.06. 11:00

A háztartás számos területén nagyon hasznos termék az alufólia

A házimunkák során is hasznát vehetjük az alufóliának: gyorsíthatja a vasalás folyamatát és a makacs ételmaradékok eltávolításában is hatékony segítséget nyújt.

Héjj Vivien

Ha sütögetésről vagy az ételek elpakolásáról van szó, rögtön eszünkbe jut az alufólia, amely egy rendkívül sokoldalú konyhai segédeszköz. Az alábbi tippek-trükkök alkalmazásával időt és pénzt is megspórolhatunk, ráadásul a mindennapi teendőink egy részét is megkönnyíthetjük, írja cikkében a feol.hu.

A fűtés hatékonysága jelen időszakban kiemelten fontos, főleg, hogy egyre többen dolgoznak otthonról, amely egyben azt is jelenti, hogy az otthon melegét egész nap fent kell tartani. A fűtés teljesítményének fokozására is segítségül hívhatjuk az alufóliát, így még a rezsin is spórolhatunk egy keveset. Egy kartonlapot többször tekerjünk körbe alufóliával úgy, hogy a fényes oldala legyen kifelé. Ezt tegyük a radiátor mögé, így megakadályozhatjuk, hogy a radiátor hátsó részéből a falon át távozzon a hő.

A legtöbb háziasszony számára a vasalás nem tartozik a kedvenc tevékenységek közé, mivel amellett, hogy időigényes a folyamat, fizikailag is könnyű elfáradni egy nagy kupac ruha kivasalása közben. Mivel a vasalás során a legtöbb hőt a deszka magába szívja, ezért gyakran többször át kell menni a ruhákon a tökéletes simaság érdekében. Azzal, hogy a vasalódeszkát borító textil alá alufóliát helyezünk, a ruhákat sokkal gyorsabban és hatékonyabban kivasalhatjuk.

A sütés és a főzés sokak által nem várt része a mosogatás. Az odaégett ételmaradékok súrolása az átlagos mosogatószivacsokkal bizony nehézkes. A tapasztalt háziasszonyok ilyenkor a fémdörzsi után nyúlnak – ha az edény borítása engedi és nem okozunk vele felszíni karcolásokat. Ha éppen nincsen kéznél ez az eszköz, akkor erre a célra egy összegyűrt alufólia galacsin is bevethető. A grillező rácsait vagy a rászáradt, odaégett ételmaradékot is könnyen eltávolíthatjuk ezzel a módszerrel.

Az alufólia még a súrolásban, ékszertisztításban is segítséget nyújthat nekünk!
Fotó: Shutterstock

Az ezüst ékszerek otthoni tisztítására számos praktika létezik: van, aki a fogkrémre esküszik, míg más a szódabikarbóna tisztító hatásában hisz. Ez esetben is bevethetjük az alufóliát: egy kis edényt béleljünk ki vele, majd helyezzük bele az ékszereket és töltsük fel meleg vízzel. Adjunk hozzá fehérítőmentes mosóport és hagyjuk állni 2-3 percig. Az eredmény magáért beszél. A tisztítás mellett az opálosodás megelőzésére is hasznos az alufólia. A ritkábban használt ezüst étkészletet könnyedén megóvhatjuk az elváltozástól, ha elcsomagoláskor először celofánnal, majd alufóliával vonjuk be, meggyőződve arról, hogy a csomagolás légmentes lett.

Az elemes elektronikai eszközökkel gyakran meg­gyűlhet a bajunk, ha elemcserére kerül a sor, ugyanis az elemtartó rugója könnyen elveszíti szorítóerejét. Ennek orvoslására a rugó és az elem közé helyezhetünk egy kisebb, akár többrétegű alufólia darabot, ami az elektromosságot ugyanúgy vezeti és az elem sem mozdul el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!