megfelelő ápolás

2021.01.26. 18:00

Bútoraink eredeti fényét sokáig megőrizhetjük, ha figyelünk az adott felület igényeire

A téli időszakban kevesebb időt töltünk a szabadban, így több lehetőségünk van otthonunk csinosítására és akár olyan tevékenységekre is, amelyekre egyébként nem szánunk időt és energiát. Ilyen a bútorápolás is. Legyen szó fáról, bőrről vagy szövetről, mindegyik anyagnak szüksége van időnként egy kis karbantartásra.

Héjj Vivien

Bútorainkat általában hosszú évtizedekre vásároljuk, azonban ahhoz, hogy eredeti szépségüket fenn tudjuk tartani, időt kell szánni az egyes darabok szakszerű ápolására is. Mit jelent ez? Habár a rendszeres portörléssel, porszívózással a mindennapi szennyeződéseket hatékonyan eltávolíthatjuk, időnként érdemes specifikusan tisztítani a bútorainkat, írja a feol.hu.

A fából készült darabok – ha vigyázunk rájuk – akár egy életen át megmaradhatnak eredeti, hibátlan állapotukban. Mivel ezek nem szeretik a nedvességet, ezért esetükben részesítsük előnyben a száraz takarítást, ami kimerül egy puha rongy vagy törlőkendő használatában – utóbbinak ráadásul minimális polírozó hatása is van. A száraz portalanítás után arra kell törekedni, hogy a fa természetes nedvességét minél hosszabb időre konzerváljuk. Ehhez használhatunk politúrt, vakszot, méhviaszos bútorápolót vagy magas viasztartalmú szereket. Ha házilag elkészíthető megoldásban gondolkodunk, akkor a lenolaj és a só keverékére hagyatkozhatunk. Ebből cseppentsünk egy rongyra, majd töröljük át a kezelendő felületet! Hatékony megoldás még a citromlé és az olívaolaj egyvelege is.

Manapság rendkívül elterjedtek a laminált bútorlapokból készült darabok, melyek gyakorlatilag műanyaggal bevont faforgács vagy farost lapokból állnak. Amit fontos tudni, hogy ezek a bútorok nem bírják a nedvességet és a magas páratartalmat. A probléma nem a felületen, hanem az elzárásnál jelentkezhet. A hagyományos élfóliázott bútor könnyen tönkremegy, ha nedvesség éri. A folyamat speciális elzáróréteggel megelőzhető, ugyanis ez megakadályozza, hogy a nedvesség a bútor belsejébe szivárogjon. Ápolása során különösen figyeljünk arra, hogy a felület ne karcolódjon. Kerüljük a durvább takarítóeszközöket, ennél a típusnál is hagyatkozzunk a puha rongyokra!

Munkalapok esetén – legyen szó tömör fáról vagy gránitról – aranyszabály, hogy a felületi szennyeződéseket ne hagyjuk megszáradni, amint lehet, takarítsuk le, emellett lehetőség szerint kerüljük a túlságosan erős, sok vegyi anyagot tartalmazó tisztítószereket! A tömörfa munkalapot a típusához való olajjal érdemes kezelni. Az olajat az után vigyük fel, amikor már tiszta és száraz a felület. Hagyjuk hatni 20-30 percig, majd a felesleget töröljük le!

A márványfelületek a konyhákban és a nappalikban egyaránt megjelennek. Tisztításuk gondos körültekintést igényel, hogy a különböző szennyeződések ne hagyjanak maradandó elszíneződést maguk után. Erre alkalmas a szódabikarbóna és víz elegyéből készített pépes krém, amely hatékonyan tisztítja a felületet.

A bőr- és a műbőr bútorokra egyaránt igaz, hogy óvni kell őket a közvetlen napfénytől, hiszen nedvességtartalmuk elvesztésekor könnyen berepedezhetnek. Ennek megelőzése a rendszeres ápolásban rejlik. Itt is segítségünkre lehet egy puha rongy vagy nedves törlőkendő. Ami lényeges, hogy töröljük a felületet, semmiképp se dörzsöljük! Ha komolyabb szennyeződésekkel állunk szemben, akkor a szappanos víz hatékony segítség. Mindemellett 3-4 havonta érdemes speciális bőrápoló szerrel is kezelni a felületet.

A tömörfa munkalapot a típusához való olajjal érdemes kezelni, de előtte tisztára és szárazra kell törölni a felületet Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A bútorszövet igen gyakori, ám mégis kissé problémás, ugyanis a tisztítása nem egyszerű. Célszerű rendszeresen kiporszívózni – kis szívóerőre állíva a gépet –, valamint szálirányban átkefélni és bizonyos időközönként nedves ronggyal áttörölni a felületet. Próbáljuk elkerülni, hogy a szennyeződések és a foltok a szövet mélyére jussanak! Ha mégis maradandó foltok keletkeztek, akkor érdemes szakemberre bízni a tisztítást, ugyanis a túlzott súrolással és a különféle vegyszerekkel akár visszafordíthatatlan károkat is okozhatunk.

Általánosan elmondható, hogy bútortisztításnál érdemes kerülni a klórtartalmú vegyszereket, a szerves oldószereket, valamint a szemcsés súrolókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!