Higiénia és szépség

2020.09.20. 10:00

Így takarítsunk hatékonyabban

A rendszeres tisztítási folyamat során akaratlanul is elkövethetünk apróbb hibákat, melyek a végeredmény rovására mennek. Érdemes néhány apróságra odafigyelni, így a végeredmény szebb és higiénikusabb lesz.

Héjj Vivien

A takarítás általában nem tartozik az emberek kedvenc tevékenységei közé. Sok időt és energiát igényel, fáradságos és hosszadalmas munka. Ám bármennyire is ellenünkre van az állandóan ismétlődő takarítás, az otthonunk és saját magunk érdekében muszáj rendszeres időközönként elvégezni ezeket a feladatokat – azonban egyáltalán nem mindegy, hogy miként állunk neki. Számtalan olyan takarítási bakit elkövethetünk, melyek valójában csak koszosabbá teszik környezetünket, vagy egész egyszerűen a végeredmény nem lesz tökéletes. Összeszedtünk néhány gyakori hibát, melyek kiküszöbölésével még szebb és tartósabb végeredményt érhetünk el a takarítás terén, olvasható a feol.hu-n.

Az ablaktisztítás általában az a művelet, melyet legtöbben szeretnek elodázni, sokan csak az ünnepek közeledtével vagy az évszakok váltakozásakor esnek át a procedúrán. Érdemes tudni, hogy az ablakok takarítását nagyban megnehezíti a napsütés, ugyanis ilyenkor sokkal gyorsabban szárad a felület. Ennek következtében az elpárolgó víz ronda foltokat és csíkokat hagy maga után. Ha napos időben állunk neki az üvegfelületek tisztításának, akkor próbáljunk ügyelni arra, hogy mindig olyan ablak tisztítását kezdjük el, melyet éppen nem ér közvetlen napsütés.

A konyhai eszközök tisztán tartásánál kiemelt figyelmet érdemel a vágódeszka, ugyanis ez az az eszköz, amely legtöbbször érintkezik a nyers, feldolgozatlan élelmiszerekkel. Ennek tisztaságára fokozottan ügyelnünk kell, ellenkező esetben elterjedhetnek rajta a baktériumok, melyek számos betegség kiváltó okai lehetnek. Mondanunk sem kell, hogy minden használat után el kell mosni a deszkákat, viszont a szimpla mosogatószer-meleg víz kombó nem a leghatékonyabb megoldás.

A fából készült vágódeszka igazi baktériumtanyává változhat, hiszen nemcsak a vizet, hanem a szennyeződéseket is magába szívja. A megfelelő higiénia érdekében alaposan mossuk át forró vízzel a deszkát, majd súroljuk át egy kefével. Ezután facsarjuk ki rá egy fél citrom levét, ezt oszlassuk el a felületen, majd hagyjuk egy kis ideig állni. Végül szórjunk rá durva szemű sót és alaposan dörzsöljük át a felületet egy szivaccsal. Ezt a műveletet hetente érdemes megismételni.

A porszívózás-törölgetés-­felmosás háromszögében elmerülve hajlamosak vagyunk megfeledkezni azon dolgok tisztításáról, melyek a mindennapi életünk fontos részét képezik, ám a heti szintű takarításból mégis sokszor kimaradnak. Ne felejtsük el a csapok, kilincsek, villanykapcsolók, távirányítók rendszeres fertőtlenítését, ugyanis a napi szintű használatból adódóan ezek a felületek – habár első ránézésre nem tűnnek koszosnak – a bacilusok melegágyát képezik. Egy fertőtlenítőszerrel átitatott ronggyal érdemes legalább két-három naponta ezeket is áttörölni.

A távirányító az egyik leggyakrabban „tapogatott” eszköz, érdemes gyakran tisztítani Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy azon háztartási berendezések, melyek saját eszközeink, holmijaink tisztítását végzik, nem igényelnek extra figyelmet. Ez azonban sajnos nem igaz, ugyanis például a mosógép esetében a nedves és meleg közegben a baktériumok pillanatok alatt elszaporodhatnak. Ezt a legkönnyebben úgy akadályozhatjuk meg, ha legalább havonta egyszer elindítunk egy minimum 60 Celsius-fokos mosási programot – természetesen ruhák nélkül. A hatékonyabb végeredmény érdekében tegyünk a mosógép dobjába egy kevés ecetet és citromsavat.

A szemetet mindenki rendszeresen kiviszi, ám sokszor megfeledkezünk a szemetesről, ami akár a kellemetlen szagok kiindulópontja is lehet. A takarítás során vegyük számba a kuka megtisztítását is, érdemes hetente egyszer ezt is átfertőtleníteni.

A takarítás megfelelő sorrendje is nagyban hozzájárul a tökéletes végeredmény eléréséhez. Mindig fentről lefelé haladjunk, kezdjük a munkafolyamatot a lámpák, polcok, majd a szekrények megtisztításával. Ezután jöhetnek az asztalok és az ablakpárkányok, majd pedig a fotelek, kanapék és a székek. Utolsó lépésként a padló megtisztításával zárjuk a folyamatot.

Végül nem szabad megfeledkeznünk a takarítóeszközeinkről sem, ugyanis a kellékekre is ráfér a tisztítás. Egy agyonhasznált portörlő rongy és felmosófej, vagy éppen egy teli porzsák adott esetben több kárt csinál, mint hasznot. Használat után ne felejtsük el kitisztítani azokat az eszközöket, melyek segítségére a legközelebbi alkalommal is számítunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!