Az árnyékot is kedveli a növény

2018.06.17. 11:00

Kedvencünk az egynyári begónia

A begónia számtalan fajtája közül a folytonnyíló, egynyári változat az egyik legkedveltebb.

duol.hu

Kapható fehér, rózsaszín, pi­ros változatban, sőt akár pi­ros levelűt is beszerezhetünk a virágágyás színesítése érdeké­ben. Hazánk egyik legelterjed­tebb egynyári növénye ma már a begónia, amelyet legjobb, ha félárnyékba ültetünk. Árnyék­ba ültetve felütheti a fejét a lisztharmat, ügyeljünk rá, hogy el ne hatalmasodjon rajta a be­tegség! A bőséges virágzáshoz azonban sok fény kell számá­ra. Ugyan melegigényes, és a szárazságot igencsak jól tűri, ugyanakkor megfelelő mennyiségű, rendszeres öntözés mellett sokkal szebben fejlődik. Nedvességtűrő, de a pan­gó vizet nem szereti. Kiváló keleti fekvésű kertekbe, kes­keny ágyásokba. Balkonládá­ba ugyancsak ültethetjük, vi­rágait egész nyáron át nyitja, Konténerbe és függőkosárba is előszeretettel ültetik, hiszen könnyen, egyszerűen tartható, hálás növény.

Több ezer fajtá­ja van forgalomban. Virágá­val és lombozatával is díszít. Az egyébként eredetileg tró­pusi, szubtrópusi esőerdőkből származó növény remek alkal­mazkodóképességekkel ren­delkezik. A levele húsos, vese alakú, zöld vagy bordó színű. Amikor virágzik, tanácsos he­tente egyszer tápoldattal ön­tözni. Kártevői között a trip­szek szerepel, a növény szárát pedig leginkább a vincellér­bogarak rághatják meg. Az atkák a begónia friss hajtása­it szeretik. Túl szorosan ültet­ve a töveket rothadásos gom­babetegségek léphetnek fel.

Az egynyári begónia zöld és vörös levelű, virágját tekintve pedig számos színű is lehet Fotó: pixabay

Az egynyári begónia zöld és vörös számos színű is lehet

Hajtását dugványozva is szaporíthatjuk. A begónia kiváló talajtakaró lehet, szépen mutat ágyások­ban tömegesen ültetve, vagy éppen szegélyként. Egynyá­ri növényként tartható, de aki kísérletezni szeretne a telel­tetésével, sikerre számíthat. Még a fagyok előtt ki kell venni a kertből, visszavágni nagy­jából a harmadára. Napos ab­lakba helyezzük, ott virágozni fog! A begónia apró magokat nevel, azokat december köze­pétől január közepéig elvet­hetjük tőzeges, laza palánta­földbe. Világosban csíráznak, nem szabad betakarni őket földdel. A csírázást elősegít­hetjük lámpával való folyama­tos megvilágítással. A csírázá­si idő egy-két hét lehet, tartsuk eközben nagyjából 22 fokos hőmérsékleten. Levél- vagy hajtásdugványról ugyancsak szaporíthatjuk a begóniát. A palántákat a fagyok után, má­jus közepén, végén ültessük ki egymástól nagyjából 15-20 centiméteres távolságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!