Otthon

2017.06.05. 14:45

Konyha a szabad ég alatt, kerti sütögetés kemencében

Dunaújváros - A kellemes időben nincs is jobb kikapcsolódás, mint a családdal vagy barátokkal közösen átélt sütögetés. A természet hangjai szinte ösztönösen a szabadba csábítanak minket.

Benedeczki-Varga Krisztina

Nálunk is egyre több kertben találkozunk hangulatosan kialakított főzősarokkal. A minden igényt kielégítő udvari konyhában a kemence, bográcsozó és grillező telepítése mellett a munkapult, hűtőszekrény és mosogató is helyet kap, hogy a főzés élménye igazán kényelmes és "kézre álló" legyen.

A kemenceépítés és a használata nem új keletű dolog, hanem egy több száz éves hagyomány felélesztése, amelynek értékeit egyre többen saját otthonukba is szeretnék megérezni. A felhasznált anyagok tárháza kibővült, de a funkcionális jelleg megmaradt - mondja a kemenceépítéssel foglalkozó szakember. A mobil, mozgatható kemencék és grillhordozók mellett egyre népszerűbbek a fix építésű, alapra felhúzott megoldások, amelyeket célszerű a kert egy árnyékos szegletébe tervezni.

Építsünk fedett tetőrészt a kerti konyha fölé, így a nyári záporok sem zavarhatják meg a kellemes programokat.

Akár a hagyományos, udvari búbos kemencére vágyunk, akár a modernebb design mellett döntünk, gondoljuk át, hogy mire szeretnénk használni a kemencénket (kenyér-, pizza- vagy hús-, zöldségsütés), mekkora vendégsereg kiszolgálásara legyen alkalmas, milyen gyakorisággal szeretnénk használni stb. Ezek a kérdések segítségül szolgálnak arra vonatkozóan, hogy milyen típusú kemence díszítse majd kertünket.

A kemencés ételek elkészítéséhez válasszunk agyagedényeket, amelyek nemcsak a kerti sütés hangulatához illeszkednek, hanem a húsok, zöldségek ízét is finomabbá teszik.

A hagyományos kemence anyaga a sár, agyag, cserép és vályogtégla ötvözete. A kemence lelke a jól kialakított tűztér, amelyben a hőtartását a padozat alatt kialakított hőtartó réteg adja, ami a homok és összetört üveg elegye. A modernebb változatoknál hőálló samott-téglát használnak, ám ennél is gondoljuk át, milyen funkciót szánunk a kemencének. Kenyérsütéshez például nem javasolt a samott, mivel a túl gyors hőleadás miatt "odakap" a kenyér, helyette bontott tégla vagy agyagtégla ajánlott. Ezzel szemben a húsok süléséhez intenzívebb és tartósabb hőfokra van szükség.

Ha azonban többféle ételt szeretnénk sütni, ügyeljünk arra, hogy a kevesebb hőt igénylő ételek elkészítéséhez várjuk meg, amíg visszahűl a kemencénk. A kemence formáját fantáziánk, méretét pedig a sütőfelület szerkezetének nagysága határozza meg, amely minimum 50x40 cm. Megfelelő használat mellett egy jó kemence mondhatjuk, hogy egy életen át kiszolgálja a családok igényeit. Dísztéglákkal kialakított szabadtéri konyhánk időtállóságának kulcsa a helyes felfűtés, illetve a téli hónapokban a fagytól való védelem.

Az udvari konyha közkedvelt eleme a bográcsozó és szalonnasütő, ahol a parázs fölött sült hagyma és szalonna illata feleleveníti a régi emlékeket Fotók: a szerző

Kemencés kerti programjainkhoz a sütés előtt 1-2 órával kezdjük el felfűteni a kemencét, mivel a hirtelen hő, a statikai mozgás hatására megrepedhet. A fűtéshez olyan kemény fákat válasszunk, mint a bükk vagy az akác, így az elkészült ételek is zamatosabbak lesznek. Aki belekóstolt a kemencés ételek ízébe, nehezen szabadul attól, hiszen hangulata, íze, élménye, értéke és látványa van ennek a miliőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!