Otthon

2014.08.25. 17:05

Töltsük fel a kamrát

A befőzések ideje hamarosan lejár, de még van egy kevés idő arra, hogy gondoljunk a hidegebb napokra és feltöltsük az éléskamránkat.

Kaszás-Szaknyéri Szilvia

A változékony, esős nyárnak „köszönhetően", idén kevés paradicsom termett, s az sem tudott beérni megfelelően. Ha valaki mégis olyan szerencsés, hogy van termése, és meg tudta védeni azt a betegségektől, itt az ideje, hogy befőzze. A paradicsom téli tárolása azért is ajánlott, mivel ez egy olyan zöldség, aminek nagyobb a tápértéke hőkezelés után, mert a likopin, a paradicsom színanyaga, könnyebben ki tud szabadulni a rostok közül. A likopinról tudni kell, hogy antioxidánsként óvja a szervezetet, segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, valamint a szív- és érrendszeri betegségeket.

Soós Lajosné Marika paradicsompasszírozás közben. Fotó: Kaszás-Szaknyéri Szilvia

– A paradicsomot, miután többször átmostuk, kivágtuk az egészségtelen részeit és a csumáját, feltesszük a tűzre. Ha kézzel kinyomkodjuk, hamar levet enged és gyorsabban elkezd főni – halljuk a hasznos tanácsot Soós Lajosné Marika őstermelőtől.

A paradicsom befőzésekor nem kell használni semmilyen tartósítószert, csírátlanítva lesz a főzéssel, Ha megfelelő helyen tudjuk tárolni a paradicsomlevet, hónapokig, vagy akár a következő befőzésig biztosan eláll.

Fertőtlenítsük hagyományos módszerrel a jól elmosott üvegeket úgy, hogy forró vízben 10-15 percig kifőzzük azokat. Sterilizálhatunk másképp is, például úgy, hogy a sütőt 110-160 fokra előmelegítjük, a forró vízzel leöblített üvegeket szintén 10-15 percre beletesszük, amíg meg nem száradnak. Mosogatógéppel felszerelt konyhában az üres gépbe helyezzük az üvegeket, majd beállítjuk a szárító programot, a vízgőz sterilizálja azokat. A leggyorsabb megoldás, ha egy percre betesszük a mikróba a nedves befőttes üvegeket.

A már elkészült kompótok, lekvárok.

Marika is hangsúlyozza, hogy minden befőzésnek az alapja a tisztaság, a steril környezet. Mialatt forró vízzel fertőtlenítette az üvegeket, a paradicsom már rotyogni is kezd. A következő fázis a paradicsom passzírozása. A kipréselt paradicsom alatt ne zárjuk el a gázt, hogy minél melegebben kerüljön az üvegekbe.

Időközben a száraz dunsztból kiveszi a már kész őszibarack kompótot, helyére az üvegekbe töltött paradicsomlé kerül. A tapasztalt háziasszony a paradicsom lezárására a sima celofánt javasolja. A speciális befőzőfólia berepedezik, a forró lé miatt, ezzel szemben a celofán szépen megüvegesedik, így légmentesen zár. Aki biztosra akar menni, az tehet az üveg tetejére egy késhegynyi szalicilt vagy a celofánrétegek közé egy kevés vízben feloldott nátrium-benzoátot.

Száraz dunsztnak tökéletes egy kosár vagy egy láda, amit jól kibélelünk ruhákkal, és amíg kihűl, a télirevalónkat, ott pihentetjük – halljuk az újabb tanácsot Marikától.

Vendéglátónk kamrájában is sorakoznak már a télre elrakott finomságok. Idejében el kell kezdeni a spájz feltöltését, hogy a hűvösebb napokon vissza tudjuk hozni egy picit a nyár ízeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!