Otthon

2011.07.05. 12:11

Csobbanjunk a medencébe

A fojtogató melegben másra sem vágyunk, mint csobbanni egyet a hűs vízben. Ha nincs lehetőségünk strandon lehűteni magunkat, vagy épp nem rajongunk a heringeffektusért, a kertünkben is kialakíthatunk fürdőzésre alkalmas helyet. Arra viszont figyeljünk, hogy nem csak pénztárca, de idő és hely függvénye is, hogy milyen medencét érdemes választanunk.

Szabados Judit

- Pár hónapos csöppségektől a nagyszülőkig minden korosztály számára találhatunk kerti pancsolási lehetőséget. A választék zavarba ejtő, a legegyszerűbb felfújató pancsolótól a méregdrága épített medencékig különböző felszereltségű és árkategóriájú modellek közül választhatjuk ki a számunkra legalkalmasabbat – mondja Prevics Bori enteriőrtervező.

Azt viszont mindenképp tartsuk szem előtt, hogy a kutyák is odavannak a kerti pancsolásért, így érdemes azzal is kalkulálni, hogy házi kedvencünk lesz az első, aki beleveti magát újdonsült medencénkbe. Ahhoz, hogy a bogarak és az állatok ne garázdálkodjak benne, takarjuk le ponyvával, mikor nem használjuk. Automatizált, és kézzel ráhajtható verziót is választhatunk. Előbbi természetesen kényelmesebb, viszont jóval nagyobb költséget jelent.



- Ami pedig az elhelyezést illeti, próbáljuk viszonylag árnyékos helyet választani. Érdemes lábmosó tálat is elhelyezni a medence mellé, hogy ne hordjuk be a szennyeződéseket. A pancsoló alá próbáljunk meg egy régi plédet vagy polifoamot rakni, hogy a gyerekek ne a kemény földön, vagy járólapon közvetlenül ugráljanak – tanácsolja az enteriőrtervező.

Lehetőség szerint válasszunk olyan méretű medencét, amely könnyen tisztántartható, hamar felmelegszik benne a víz. A gyerekek ugyanúgy jól érzik magukat a kisebb medencékben is, mint a hatalmas, kezelhetetlen darabokban. Színben, formában, mintában tucatnyi verzió közül válogathatunk, így könnyedén megtalálhatjuk az ízlésünkhöz passzolót. Ne feledjük el azt sem, hogy  a felfújható medencék alatt kiég a fű, és arra is ügyeljünk, hogy a gyerekek sose maradjanak felügyelet nélkül a vízben. Hogy a baleseteket elkerüljük, kerítsük körbe a medencét, és a biztonsággal úszni tudó gyerekeket se hagyjuk magukra.



A gyerekek számára a medencéket csúszdával és különféle játékokkal is feldobhatjuk. A csecsemőknek vehetünk speciális fürdődézsát, amelybe biztonságosan és kényelmesen fürdethetjük őket. A nagyobbaknak pedig választhatunk csúszó szőnyeget is, amit garantáltan imádni fognak. Nagy áruházakban kapható  merevfalú medencét is vehetünk, amelyet akár a földbe is beleáshatunk. Ehhez viszont szükségünk lesz tisztítóberendezésre és fertőtlenítőszerre is. Bár elérhető áron kaphatóak és viszonylag nagy méretűek, de szinte képtelenség őket folyamatosan tisztán tartani, és számítsunk arra is, hogy alattuk tönkremegy a fű.

Ha pénztárcánk engedi, az épített medence kialakításában is gondolkodhatunk.  Ehhez lehetőleg kérjük szakember segítségét, hisz komoly földmunkát és profi kivitelezést igényelnek. Tisztántartásuk folyamatosan felügyeletet és költséget kíván, cserébe viszont választhatunk télen-nyáron használható, fűtött variációt is, és különféle luxus kiegészítőket is. Bármilyen medence mellett is döntünk, az árnyékolásról semmiképp se feledkezzünk meg – tanácsolja Prevics Bori.




Jacuzzi

Medence helyett, vagy mellé választhatunk jacuzzit is. Az egyszerű bugyborékolótól a fűthető, LCD-tévével szerelt, fényterápiás verziókig tucatnyi felszereltségű és árú modell közül válogathatunk. Akár egy-két személyes, akár nagyobb méretű, komplett baráti társaságok szórakozására alkalmas jacuzzit választunk, ugyanúgy figyeljünk az árnyékolásra és a tisztításra, mint az egyszerűbb medencéknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!