Gond van a toronyban

2022.03.27. 11:04

Márki-Zay egyre súlyosabb dolgokat mond, követhetetlenül, önellentmondásokba keveredve

Márki-Zay Péter egyre súlyosabb állásfoglalásokat tesz, követhetetlen, önellentmondásba keveredő, zavaros kontextusban. Legyen szó a rezsicsökkentéstől, a minimálbérről, az ukrajnai háborúról vagy az orosz gáz elzárásáról, Gyurcsány Ferenc jelöltje összevissza beszél. Akinek a nyelve rendetlen, annak a gondolatai is rendetlenek – így kommentálta ezt a fajta Márki-Zay-jelenséget G. Fodor Gábor politológus, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója.

Márki-Zay Péter karaktere, személyisége áll zavaros, összevissza beszédének hátterében – jelentette ki az Origónak G. Fodor Gábor politológus, aki szerint ráadásul az is nyilvánvaló legújabb megnyilvánulásai alapján, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje a kampány végére „megfáradt”,

úgy tűnik, hogy nincs hozzászokva ahhoz a teljesítménypróbához, amit ez az időszak jelent.

A XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója szerint „nem nehéz felfogni” annak a súlyát, hogy a közvetlen szomszédunkban háború zajlik. 

– Ebben a helyzetben szerintem nem megengedhető, hogy egy olyan politikus kerüljön miniszterelnöki, kormányzati pozícióba, aki összevissza beszél, és aki ezzel a „bájos amatőrizmussal” próbál meg valamiféle választási versenyelőnyt felhajtani magának

– szögezte le a szakértő.

A háború nem játék – folytatta –, most nagyon komolyak a tétek, nem mindegy, hogy ki irányítja Magyarországot ebben a helyzetben.

Úgy látom, hogy egy olyan politikus döntéshozói pozícióba kerülése, aki felelőtlenül, összevissza beszél, ráadásul veszélyes kijelentéseket tesz, mint Márki-Zay Péter – gondolok itt a fegyverek és katonák Ukrajnába küldésére –, enyhén szólva nem életbiztosítás.

Márki-Zay Péter és csapatának megválasztása ebben a helyzetben rendkívüli veszélyt hordozna magában.      

Márki-Zayéknak az orosz földgázszállítás megszüntetésére vonatkozó álláspontjával kapcsolatban G. Fodor Gábor úgy fogalmazott: egy képviseleti demokráciában a választók akarata dönt; „a választók pedig mi vagyunk, és mi mindannyian fűteni szeretnénk valahogyan télen, mert hideg van”.

Szerinte mindezek olyan alapvető dolgok és összefüggések, amiket felesleges magyarázni, „mégis azt látjuk, hogy valamilyen érdektől hajtva a baloldal és vezetője olyan kijelentéseket tesz, amely szembemegy az emberek várakozásaival, érdekeivel”.

Az ukrán elnök követelésével összefüggésben, mely szerint Magyarország foglaljon állást a háborúval kapcsolatban, a politológus leszögezte: az állásfoglalás megtörtént, 

Orbán Viktor és kormánya a magyarok mellett foglalt állást.

– Az Orbán-kormány álláspontja világos: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy kimaradjunk ebből a véres konfliktusból.

Béke és biztonság – ennyire egyszerű.

Eközben a baloldal ezzel ellentétes álláspontot képvisel, mert megintcsak „valamilyen idegen érdektől hajtva valaki úgy gondolja, hogy nekünk igazságot kellene tennünk ebben a konfliktusban, és bele kellene vonódnunk a háborúba”.

Ha rossz útra lépnénk a szankciók területén – folytatta a politológus –, és azok érintenék az energiaszektort, a gáz- és kőolajszállítást is, azt mi, magyar emberek, magyar családok fizetnénk meg – hívta fel a figyelmet.

Márki-Zay Péter zavaros, sokak szerint összevissza kijelentéseivel kapcsolatban G. Fodor Gábor azt mondta: 

akinek a nyelve rendetlen, annak a gondolatai is rendetlenek, vagyis a politikus-mesterség alapvető kellékeivel sem rendelkezik. Aki úgy kommunikál, mint Márki-Zay Péter, az nem képes felfogni, hogy mi a helyzet, hogy abban a helyzetben mit kell cselekedni, és hogy a lépéseinek mi lehet a várt és a nem várt következménye. 

– Magyarul: hiányzik belőle a politikai mérlegelés és döntés képessége – magyarázta az Origonak a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója.

Borítókép: Márki-Zay Péter Brüsszelben 2021. november 11-én / AFP / John Thys

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!