Ország-világ

2020.12.08. 19:44

WHO: a közegészségügyi rendelkezések betartása a leghatékonyabb védelem a járvány ellen

Margaret Harris hangsúlyozta, remek dolognak tartja az oltóanyagokat, ám úgy vélte, még messze a védelem, amelyet várnak tőlük.

Egyelőre nem a vakcina, hanem a közegészségügyi rendelkezések betartása a leghatékonyabb védelem a járvány ellen – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője kedden.

Genfi sajtótájékoztatóján Margaret Harris hangsúlyozta, remek dolognak tartja az oltóanyagokat, ám úgy vélte, még messze a védelem, amelyet várnak tőlük.

Leszögezte: az esetszámok újabb megugrása elleni leghatékonyabb védekezés továbbra is a közegészségügyi rendelkezések betartása.

Mindeközben kedden az Egyesült Királyságban megkezdődött a vírus elleni tömeges oltási kampány azt követően, hogy a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) a múlt héten bejelentette a Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazásának engedélyezését.

A hatóság ugyanakkor megkezdte az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagának engedélyezési eljárását is.

A hét végén Moszkvában is megkezdődött az orosz fejlesztésű, kifejlesztői szerint 95 százalékos hatékonyságú Szputnyik V nevű oltóanyag szétosztása, Indonéziába pedig megérkezett a kínai Sinovac Biotech oltóanyaggyártó cég koronavírus elleni vakcinájának első szállítmánya.

Több ország, egyebek közt Hollandia bejelentette, hogy januárban megkezdi az oltási kampányt.

A világszervezet részéről mindazonáltal többször hangsúlyozták a megelőzés és a járványügyi szabályok fokozott betartását: december elején egyebek közt arra figyelmeztettek, a járvány terjedésének megelőzése érdekében bizonyos helyzetekben otthon is javasolt a védőmaszk viselése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában