szokatlan e-mail

2019.09.05. 06:25

Washington dollármilliókat ajánlott az iráni olajat szállító tanker kapitányának a hajó eltérítéséért

Arról az Adrian Darja nevű iráni tartályhajóról van szó, amely július közepén Gibraltárban kötött ki, majd több heti kényszerű vesztegelés után augusztusban Szíria felé indult.

Washington dollármilliókat ajánlott az iráni olajat szállító tanker kapitányának a hajó eltérítéséért – ismerte el szerdán az amerikai külügyminisztérium neve elhallgatását kérő egyik tisztségviselője.

Az amerikai kormány kérte is a hajó átadását, mert gyanúja szerint a tanker nyersolajat szállított, megsértve ezzel az Irán elleni szankciókat. Gibraltár azonban nem tett eleget a kérésnek.

Az amerikai kormányzat a múlt pénteken szankciókkal sújtotta a hajó indiai születésű kapitányát, Akhilesh Kumart, azzal indokolva a döntést, hogy az Adrian Darja lehetővé teszi (az iráni iszlám Forradalmi Gárdának) nagy mennyiségű nyersolaj szállítását, és illegális értékesítését.

Szerdán a brit Financial Times című lap írta meg elsőként – majd az amerikai sajtó is átvette -, hogy négy nappal a kapitányra kirótt büntető intézkedések előtt a kapitány szokatlan e-mailt kapott az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselőjétől.

„Brian Hook vagyok. Mike Pompeo külügyminiszternek dolgozom és az Egyesült Államok Iránnal foglalkozó különmegbízottja vagyok” – írta Hook az e-mailben augusztus 26-án.

Majd hozzáfűzte: „jó hírem van”.

A „jó hír” az volt, hogy a Trump-kormányzat több millió dollárt ajánlott fel Kumarnak, ha a tankert egy olyan országba irányítja, ahol az Egyesült Államok lefoglalhatja.

A magas rangú diplomata a hitelesség kedvéért az e-mailbe beleírta külügyminisztériumi hivatalos telefonszámát is, elkerülendő, hogy Akhilesh Kumar levélszemétnek gondolja az üzenetet.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma szerdán ismét szankciókkal sújtott olyan iráni személyeket és hajózási vállalatokat, akik állítólag iráni nyersolajat és olajszármazékokat szállítanak Szíriába. A büntető intézkedésekkel sújtottak között van például egy volt iráni olajminiszter, és egy indiai cég leányvállalata is, amelynek az Egyesült Államok szerint az Adrian Darja tartályhajóhoz fűződő érdekeltségei vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában