decemberben lehet új bizottság

2019.10.29. 18:54

Von der Leyen hivatalosan is biztosnak jelölte Várhelyi Olivért

Az előző napi formális interjúkat követően Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke hivatalosan is biztosnak jelölte a magyar Várhelyi Olivért és a francia Thierry Bretont – erősítette meg kedden a brüsszeli testület szóvivője.

Mina Andreeva újságírói kérdésekre válaszolva arról számolt be, hogy von der Leyen alkalmasnak találta a két jelöltet, és levélben értesítette erről a döntéséről az európai uniós tagországok kormányait tömörítő tanácsot, így megkezdődhet a jóváhagyási eljárás az Európai Parlamentben (EP). Elmondta, Thierry Bretonnak továbbra is a belső piaci portfóliót szánják, a magyar és a román jelöltet illetően ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni.

A megválasztott elnök korábban új jelölteket kért Franciaországtól, Magyarországtól és Romániától is, miután az EP illetékes szakbizottságaiban különböző okok miatt elutasították ezen három ország első jelöltjét.

A szóvivő emellett elmondta, hogy von der Leyen ismét levelet küldött a román kormánynak, amelyben felhívta a figyelmet a helyzet sürgősségére, minthogy Bukarest a román kormányválság miatt még mindig nem nevezte meg új jelöltjét.

Az új összetételű Európai Bizottság az eredeti tervek szerint november elején lépett volna hivatalba, azonban ezt el kellett halasztani, a jelenlegi cél december elseje, noha egyesek szerint ez sem lesz tartható.

A csúszás miatt Jean-Claude Juncker mostani elnök és a biztosi testület jelenlegi tagjai maradnak a posztjukon ügyvivőként. Ilyenre korábban már háromszor is volt példa, legutóbb a másodszor is José Manuel Barroso vezette Európai Bizottság esetében, amely a tervezettnél három hónappal később állt csak fel, ez viszont lassíthatja a közösségi munkát, mert ügyvivői minőségben a testület illetékessége korlátozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában