káosz

2019.01.21. 17:16

Visszakapcsoltatja az internetet Zimbabwében a bíróság

A zimbabwei legfelsőbb bíróság az internetszolgáltatás azonnali hatályú visszaállítására kötelezte a kormányt hétfőn.

A döntés értelmében a leállítást elrendelő állambiztonsági miniszter nem rendelkezett az ehhez szükséges jogkörrel, arról ugyanis csak Emmerson Mnangagwa elnök dönthet.

Az ország legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója, az Econet a múlt héten közleményben tudatta: arra kaptak utasítást a kormánytól, hogy további értesítésig teljesen állítsák le az internetszolgáltatást.

A dél-afrikai országban a múlt hét elején kezdődtek tüntetések az üzemanyag árának drasztikus emelése miatt, ezekre a kormány erőszak alkalmazásával válaszolt. A tiltakozó akciók során hivatalos adatok szerint hárman haltak meg, de jogvédők szerint az áldozatok száma ennél jóval több. Zimbabwét számos nemzetközi bírálat érte a történtek miatt.

Zimbabwe gazdasága az elmúlt évtizedben gyakorlatilag összeomlott, ami arra vezethető vissza, hogy elkobozták a magángazdálkodók földjeit. Egy évtizeddel ezelőtt a zimbabwei dollár gyakorlatilag megsemmisült. Az országban ma a legtöbben amerikai dollárt és dél-afrikai randot használnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában