Időjárás

2019.07.03. 19:42

Vészhelyzetet hirdetett a szárazság miatt Litvánia

A balti államban a gazdák attól tartanak, hogy az idei termésnek akár ötven százaléka is elveszhet.

Kestutis Mazeika környezetvédelmi miniszter szerdán arról számolt be, hogy több folyóban is igen alacsony a vízszint, ami a halállományt és a folyami hajózást veszélyezteti. Hangsúlyozta: senkinek sincs kétsége afelől, hogy az aszályért a klímaváltozás felelős.

A légszennyezéssel, üvegházhatással és klímaváltozással foglalkozó Copernicus európai intézet adatai szerint 2019 júniusa volt a valaha mért legmelegebb június hónap világszerte, elsősorban az európai hőhullám miatt, amely a globális felmelegedés miatt várhatóan ismétlődni fog.

Litvániában június 12-én mértek hőmérsékleti rekordot, a hőmérő azon a napon 35,7 fokot mutatott.

Litvánia nyugati felében és a szomszédos Lettországban a tűzoltóság ezen felül bozóttüzekkel is küzd.

A vészhelyzet elrendelésével Litvánia közvetlen pénzügyi segítséget nyújthat a földműveseknek anélkül, hogy ezzel megsértené az uniós jogszabályokat.

Mazeika emellett a nap folyamán felszólította a szomszédos Fehéroroszországot, hogy a Vilejkai-víztárolóból engedjen vizet a Neris folyóba, amely a litván fővárost, Vilniust is átszeli és végül a Nyeman folyóba torkollik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában