közös célok

2021.11.13. 10:57

Védelmi együttműködésről egyeztetett a japán és az amerikai külügyminiszter

A telefonos beszélgetés során egyetértettek a Tajvani-szoros stabilitásának fontosságában is.

A Japán és az Egyesült Államok közötti védelmi kapcsolatokról egyeztetett pénteken a japán külügyminiszter, Hajasi Josimasza és amerikai hivatali partnere, Antony Blinken.

Hajasi a beszélgetést követően újságíróknak azt mondta, Washington továbbra is elkötelezett Japán védelme mellett, például a Szenkaku-szigetek kapcsán.

A japán fennhatóság alatt álló, Okinava közelében található lakatlan szigetcsoportot Kína is magának követeli, Tokió pedig rendszeresen tiltakozik amiatt, hogy a kínai parti őrség a szigetek közelében tartózkodik.

A külügyminiszter hozzátette, hogy a beszélgetés során egyetértettek a Tajvani-szoros stabilitásának fontosságában is.

A felek élesen elítélik a Kelet-Kínai-tenger és a Dél-Kínai-tengerre vonatkozó status quo minden egyoldalú megváltoztatást Peking által, továbbá közösen lépnek fel a Kínával kapcsolatos ügyekben – áll a japán külügyi tárca közleményében.

Kína saját területe részeként tekint az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra.

Peking októberben tiltakozott amiatt, hogy szerinte az amerikai haditengerészet hajói számos alkalommal „fitogtatták erejüket” a Tajvani-szorosban az elmúlt időszakban, rossz üzeneteket küldve ezzel a sziget függetlenségét hirdető erőknek, és veszélyeztetve a régió békéjét és stabilitását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában