Diplomácia

2020.05.28. 20:19

Varga Judit: az Európai Bíróságnak meg kell védenie a szolgáltatásnyújtás szabadságát

Sánchez-Bordona, az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka csütörtökön ismertetett indítványában a kiküldetésben lévő munkavállalók jogaira vonatkozó uniós irányelv módosítása ellen benyújtott magyar és lengyel kereset elutasítását javasolja. A magyar kormány azonban bízik abban, hogy a bíróság ennek ellenére megsemmisíti a megtámadott irányelvet – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az MTI-nek.

Magyarország 2018 őszén csakúgy, mint Lengyelország az Európai Unió Bíróságához benyújtott megsemmisítési keresetével megtámadta a munkavállalók szolgáltatásnyújtás keretében történő kiküldetéséről szóló uniós irányelv módosítását.

Magyarország a kezdetektől fogva ellenezte a kiküldetési irányelv módosítását, mert

annak a munkavállalók védelme helyett a valódi célja az, hogy a közép-kelet-európai szolgáltatókat kiszorítsa a nyugat-európai piacokról.

Az irányelv a fogadó tagállamban érvényes díjazás megfizetésére kötelezné a külföldre kiküldött munkavállalókat foglalkoztató cégeket. A főtanácsnok álláspontja szerint a tagállamok között jelenleg fennálló bérszintkülönbségek tisztességtelen versenyelőnyt biztosítanak az alacsonyabb bérszinttel rendelkező tagállamok vállalkozásai számára.

Varga Judit elmondta, hogy

a kormány az eljárás során számos jogi érvet sorakoztatott fel annak alátámasztása érdekében, hogy a tagállamokban 2020. július 30-ától alkalmazandó, protekcionista célú módosítás sérti az unió alapszerződésében rögzített szolgáltatásnyújtás szabadságát.

Azon az alapon is vitatja az új szabályozást, hogy a kiküldetési szabályok közúti közlekedési szektorra való kiterjesztése is az alapszerződésbe ütközik.

Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy

a bírósági eljárás kimenetele kulcsfontosságú, mivel bármely alapszabadság uniós jogalkotó általi szükségtelen, illetve aránytalan korlátozása a belső piac eróziójához vezethet.

Éppen ezért a kormány bízik abban, hogy a főtanácsnok indítványa ellenére az Európai Unió Bírósága a józan érvekre hallgatva megsemmisíti a megtámadott irányelvet, és az európai integráció alapját képező belső piac védelmében lép fel közölte Varga Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában