izgalmas forduló

2021.06.06. 11:45

Választást tartanak a németországi Szász-Anhaltban

A Landtag-választás Szász-Anhaltban a német pártok utolsó megmérettetése a szeptemberi szövetségi parlamenti választás előtt.

Tartományi törvényhozási (Landtag-) választás kezdődött vasárnap reggel a németországi Szász-Anhaltban.

Az ország keleti részén, az egykori NDK területén fekvő tartományban vagy a Kereszténydemokrata Unió (CDU), vagy a jobbközép néppárttól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) szerzi meg a legtöbb szavazatot.

A felmérések alapján a CDU támogatottsága a 25-30 százalékos sávban van, az AfD-é 24-26 százalék körüli. A magdeburgi Landtag többi pártja nagyságrendekkel kisebb, 10 százalék körüli eredményre számíthat. Új szereplő lehet a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), amely tíz év után ismét bejuthat a tartományi gyűlésbe.

A Landtag-választás Szász-Anhaltban a német pártok utolsó megmérettetése a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt.

A CDU győzelme stabilizálhatja az országszerte kevéssé népszerű Armin Laschet pártelnök pozícióját, akit áprilisban, hosszú belső viták után tettek meg a CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjének.

Az AfD első alkalommal végezhet az első helyen tartományi választáson. Mindenképpen ellenzékben marad, mert egy párt sem hajlandó együttműködni vele. A 2013-ban alapított párt főleg a volt NDK területén erős. Legnagyobb sikerét éppen Szász-Anhaltban érte el, a 2016-os Landtag-választáson a második lett, megelőzve az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött Baloldalt (Die Linke).

Szász-Anhalt kormányát 2002 óta megszakítás nélkül a CDU vezeti, törvényhozási ciklusonként változó koalíciós felállásban. A miniszterelnök 2011 óta Reiner Haseloff. A 2016-os Landtag-választással kezdődött ciklusban a szociáldemokratákkal (SPD) és a Zöldekkel kormányzott.

Armin Laschet a választás előtti utolsó nyilatkozataiban az AfD előretörésével kapcsolatban kiemelte, hogy a CDU „minden demokrata” érdekében küzd Szász-Anhaltban, és nemcsak a párt támogatóinak, hanem mindenkinek a CDU-ra kell szavaznia, aki „demokratikus viszonyokat” akar.

A 2,2 millió lakosú Szász-Anhalt a közepes méretű és a kevésbé fejlett német tartományok közé tartozik. A legutóbbi, 2019-es adatok szerint az egy főre jutó elkölthető jövedelem éves szinten 20 504 euró (7,1 millió forint), több mint háromezer euróval elmarad a 23 706 eurós országos átlagtól. Az átlagéletkor 47 év 11 hónap, a kivándorlás és az elöregedés révén nagyságrendekkel emelkedett az ország újraegyesítésének évében, 1990-ben regisztrált 38 év négy hónaphoz képest, és meghaladja az ország egészét jellemző 44 év hat hónapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában