Jemeni polgárháború

2021.10.19. 17:56

UNICEF: 2015 óta több mint tízezer gyerek halt meg vagy vált rokkanttá

Az ENSZ tűzszünetre történő felhívásai mind ez idáig rendre kudarcba fulladtak.

Több mint tízezer gyerek halt meg vagy vált rokkanttá Jemenben, amióta 2015-ben a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció belépett az országban akkor már egy éve dúló polgárháborúba a húszik által elűzött jemeni kormány oldalán – közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF.

Sajtótájékoztatóján James Elder, az UNICEF szóvivője a konfliktus „újabb szégyenletes mérföldkövének” nevezte ezt az adatot, amelynek értelmében – mint mondta – minden egyes nap négy gyerek válik a harcok áldozatává. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyermekáldozatok tényleges száma vélhetően ennél is sokkal magasabb.

A háború miatt „öt gyerekből négy, azaz összesen 11 millió gyermek szorul humanitárius segítségre Jemenben, 400 ezer súlyos rosszultápláltságban szenved, s több mint kétmillióan nem járhatnak iskolába” – tette hozzá Elder, aki jemeni látogatása után állt a sajtó elé.

Kiemelte azt is, hogy jelenleg körülbelül 15 millió jemeni számára sem az ivóvízellátás, sem az alapvető higiéniás feltételek nem biztosítottak.

Ha a jövő év közepéig az UNICEF nem kapja meg a jemeni működéséhez szükséges 235 millió dollárt (körülbelül 73 milliárd forint), a szervezetnek korlátoznia kell, esetleg fel is kell függesztenie az országban végzett tevékenységét – figyelmeztetett a szóvivő.

Az ENSZ tűzszünetre történő felhívásai mind ez idáig rendre kudarcba fulladtak, miután sem Rijád, sem pedig a húszik nem hajlanak kompromisszumra, jóllehet a világszervezet szerint az arab országban a világ legnagyobb humanitárius válsága alakult ki a harcok nyomán.

Marib tartományban jelenleg is emberek százai vannak kelepcében a háborús felek hadműveletei miatt. Marib a kormányerők kezén lévő utolsó jelentős terület az ország északi részén. A húszik februárban indítottak támadást elfoglalására, és az elmúlt napokban fokozták offenzívájukat. Válaszul a szaúdi vezetésű koalíció légitámadások sorát indította, amelyekben már több százan haltak meg.

A húszik 2014-ben foglalták el az ország fővárosát, Szanaát, és elüldözték az ország kormányát. Szaúd-Arábia és szövetségesei 2015 tavaszán avatkoztak be katonailag is a jemeni polgárháborúba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában