Járvány

2020.11.27. 18:41

Ukrajnában meghaladta a 16 ezret az új betegek száma

Magyarországot pénteken ismét a vörös zónába sorolta Ukrajna.

Ismét gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, egymás utáni két napon döntve meg csaknem kilencszázas nagyságrenddel a korábbi csúcsot, péntekre már több mint 16 ezer új fertőzöttet jegyeztek fel egy nap alatt, és kétezernél is több beteg került kórházba. Magyarországot pénteken ismét a vörös zónába sorolta Ukrajna.

A vörös, azaz a koronavírus-járvány tekintetében kockázatosnak minősített országokból érkezőknek Ukrajnában házi karanténba kell vonulniuk, amelyet csak negatív PCR-teszteredménnyel függeszthetnek fel a határidő letelte előtt. Magyarországot október 30-án sorolta át Ukrajna a zöldből a vörös kategóriába, azóta ezen nem változtatott. Ezt megelőzően csak augusztus elején volt egy hétig Magyarország idesorolva.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napon 16 218-cal 693 407-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 192-vel 11 909-re. Eddig 326 238-an gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 355 260-ra emelkedett. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban több mint 1500 új beteget jegyeztek fel előző nap, velük az eddig igazolt fertőzöttek száma Kijevben meghaladta a 65 500-at, az elhunytaké pedig 26-tal 1253-ra nőtt.

Az elmúlt napon a járvány kezdete óta az eddigi legtöbb, 2069 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint egy sajtóinterjúban közölte, hogy egyelőre kivárják, milyen eredményt hoz a harmadik „hétvégi karantén”, utána döntenek egy esetleges teljes zárlat bevezetéséről az országban. Az úgynevezett hétvégi karantént a kormány november 11-i határozatával vezette be egyelőre a hónap végéig tartó hatállyal. Ennek értelmében szombaton és vasárnap az élelmiszerboltokon, a gyógyszertárakon és a közöségi közlekedésen kívül semmi sem működhet. A mostani lesz a harmadik hétvége, amelyen ez a korlátozás van érvényben.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján azt mondta, hogy még nem látja okát a teljes zárlat bevezetésének Ukrajnában. Kifejezte ugyanakkor aggodalmát amiatt, hogy az újévi ünnepek, különösen az ilyenkor szokásos vásárok újabb lökést adnak majd a fertőzés terjedésének. Szintén úgy vélte, hogy a jövő héten válik láthatóvá, eredményesek voltak-e az eddigi szigorítások, illetve továbbiakra lesz-e szükség. Biztosított afelől, hogy szigorú karanténkorlátozások bevezetése esetén a kormány mentőcsomagot dolgoz ki az üzleti élet résztvevői számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában