Járvány

2021.10.08. 16:21

Ukrajnában bővül azoknak a köre, akiknek kötelező a védőoltás

Az egészségügyi minisztérium rendelete értelmében kötelezővé válik a koronavírus elleni védőoltás az oktatási intézmények dolgozói, a minisztériumok, a hatalmi szervek és a helyi állami közigazgatási hivatalok munkatársai számára Ukrajnában, ahol napról napra nő a fertőzöttek száma.

Az ukrán egészségügyi tárca rendelete kihirdetést követően egy hónappal emelkedik jogerőre. A döntést indokolva Viktor Ljasko egészségügy miniszter elmondta, hogy az oltási kampány első szakaszában sikerült immunizálni az orvosok, katonák, rendőrök nyolcvan százalékát, azonban más területeken jóval alacsonyabb az átoltottság aránya.

Rövidesen tovább bővülhet azoknak a munkavállalóknak a köre, akik számára kötelezővé válik a védőoltás, tette közzé Telegram-csatornáján Mihajlo Raduckij, a parlamenti egészségügyi szakbizottság tagja, a kormányzó Nép Szolgája frakció képviselője. Bejelentése szerint rövidesen az összes állami intézmény, szervezet és vállalat alkalmazottját, a szociális szféra és a posta dolgozóit is kötelezően beoltják.

Pénteken újabb 16 362 új koronavírusos esetet igazoltak, ami több mint ezerrel haladja meg az egy nappal korábbi számot. Ezzel a koronavírus-járvány kezdetétől azonosított fertőzöttek száma 2 514 005 -re nőtt, újabb 241 fő pedig belehalt a szövődményekbe. A járvány halálos áldozatainak száma ezzel 58 081-re emelkedett.

Az új fertőzöttek közül 1553 gyerek, 431 pedig egészségügyi dolgozó. Az új betegek közül 3526-an kerültek kórházba.

A legtöbb fertőzést már napok óta Kelet- és Dél-Ukrajnából jelentik: Odessza megyéből 1418, Dnyipropetovszk megyéből 1345, Harkiv megyéből 1025, Doneck megyéből pedig 949 esetet. A nyugat-ukrajnai, Kárpátaljával szomszédos Lviv megyében is kiemelkedő az esetszám – egy nap alatt 1237 koronavírusos fertőzöttet regisztráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában