Járvány

2020.08.29. 09:53

Újra gyorsan nő a fertőzések száma Csehországban

A 486 új igazolt koronavírus-fertőzés a járvány tavaszi kezdete óta a második legnagyobb esetszám.

Csehországban pénteken 486 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami a járvány tavaszi kezdete óta a második legnagyobb esetszám – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel nyilvánosságra hozott adatokból.

Március elseje óta, amikor az első fertőzést kimutatták, már 23 777 ember kapta meg a Covid-19 betegséget Csehországban. A legmagasabb napi esetszámot – 503 új igazolt beteg – augusztus 21-én regisztrálták. Egyébként az utóbbi két hétben mutatták ki a négy legmagasabb napi esetszámot. A betegek mintegy 75 százaléka már meggyógyult. A fertőzés következtében eddig 419-en haltak meg. A betegek jelenlegi száma 5861, kórházi kezelésre 139-en szorulnak, közülük 32 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. Az utóbbi napokban ezek a számok is mérsékelten növekedtek.

Bár a betegség lefolyása az érintettek többségénél nagyon enyhe, a napi esetek számának gyors növekedése aggodalmat váltott ki. Az iskolák szeptemberi megnyitásával a szakemberek a helyzet további romlására számítanak.

Az egészségügyi minisztérium hétfő este kiadott rendkívüli rendelete szerint szeptembertől kötelező lesz az arcmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben. Ugyanakkor pozitív koronavírus-teszt esetében a kötelező karantén az eddigi két hétről 10 napra csökken.

Adam Vojtech, az egészségügyi tárca vezetője pénteken megerősítette, hogy újabb országos óvintézkedéseket, mint például a üzletek vagy a vendéglők nyitva tartásának korlátozását, a hatóságok nem terveznek.

A miniszter szerint országos viszonylatban nincs ok az aggodalomra, mert a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a fertőzés terjedését.

Az országban jelenleg több mint 120 helyi fertőzésgóc van, ahol fokozott óvintézkedések érvényesek. A fertőzés az utóbbi időben leginkább Prágában terjed, ahol százezer lakosra jelenleg 39 beteg esik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában