büntetés

2021.01.15. 10:25

Újabb szankciókkal sújtotta Kínát és nagy cégeit a Trump-kormányzat

Olyan tisztségviselőket és cégeket büntet, amelyek megítélése szerint jogtalanságokat követtek el a Dél-kínai-tengeren.

Újabb szankciókkal sújtotta Kínát és több nagy cégét Donald Trump amerikai elnök kormányzata: olyan tisztségviselőket és cégeket büntet, amelyek megítélése szerint jogtalanságokat követtek el a Dél-kínai-tengeren, valamint beruházási tilalmat vezet be újabb kilenc kínai nagyvállalatra.

Washington értesülései szerint több kínai állami vállalat vezetője, a Kínai Kommunista Párt és a hadsereg tisztségviselői, valamint a CNOOC állami olajvállalat kényszeritő intézkedéseket alkalmazott több olyan térségbeli ország ellen, amely Kína mellett igényt tart területi jogokra a Dél-kínai-tengeren. Az új szankciók – vízumkorlátozások – az érintett tisztségviselőket és családtagjaikat sújtják.

Magas rangú amerikai tisztségviselők csütörtökön újságíróknak nyilatkozva elmondták, hogy a CNOOC elleni szankciók nem vonatkoznak a kőolaj és a cseppfolyósított földgáz Egyesült Államokba irányuló exportjára és az olajcég olyan vegyes vállalataira, amelyek a Dél-kínai-tengeren nem termelnek ki nyersanyagot. Kilenc olyan kínai cég került fel az amerikai védelmi minisztérium szankciós listájára, amely a Pentagon szerint üzleti kapcsolatban áll a kínai hadsereggel, köztük a repülőgépgyártó Comac és az okoseszközgyártó Xiaomi. Ezeket a kínai cégeket Washington beruházási tilalommal sújtja, vagyis amerikaiak nem vásárolhatnak bennük részesedést, akiknek pedig már van, november 11-éig meg kell válniuk részvényeiktől.

A Xiaomi máris reagált a szankciókra, közölte, hogy nem tulajdonosa a hadsereg, és semmilyen módon nem is befolyásolja a működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában