gyűlölet

2020.10.19. 11:07

Újabb rendőri akciók indultak a franciaországi tanárgyilkosság ügyében

Újabb rendőri akciók indultak a hatalmas felháborodást kiváltó francia tanárgyilkosság ügyében, amelyben egy iszlamista szélsőséges lefejezte áldozatát – jelentette be hétfőn a francia belügyminiszter.

Gerald Darmanin az Europe 1 rádióállomásnak úgy nyilatkozott, hogy Franciaországban nyolcvan vizsgálat van folyamatban internetes gyűlöletbeszéd miatt. Hozzátette, vizsgálják azt is, hogy feloszlassák-e a francia muzulmán közösség egyes, erőszakot és gyűlöletet hirdető csoportjait.

Rendőrségi műveletek történtek, továbbiak várhatók, amelyek több tucatnyi embert érintenek majd

- mondta.

Egy rendőrségi forrás vasárnap beszámolt arról, hogy

231, a kormány megfigyelési listáján szereplő feltételezett szélsőséges vallási meggyőződésű külföldit készülnek kiutasítani az országból.

Egyelőre nem világos, hogy a hétfői rendőrségi akciók összefüggésben vannak-e az előző napi információval.

Samuel Patyt a Párizstól ötven kilométerre található Conflans-Sainte-Honorine-ben gyilkolta meg pénteken egy 18 éves fiatal, akit a támadást követően lelőttek a rendőrök. A tanár októberben az óráján megmutatta diákjainak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, amikor a szólásszabadságról beszélt.

Az osztályból több tanuló szülei is tiltakoztak emiatt, és a tanárt állítólag megfenyegették.

Több, a hatóságok által iszlamistaként ismert személy közösségi oldalán fatvát, azaz halálos ítéletet mondott ki a tanárra,

mert megítélésük szerint istenkáromlást követett el a karikatúrák bemutatásával.

Az Oroszországban született, csecsen származású támadó a Párizstól északnyugatra fekvő Evreux városában élt. A titkosszolgálatoknak korábban nem volt adatuk róla.

A gyilkosság mélyen megrázta a francia közvéleményt, amely még élesen emlékezik a Mohamed prófétát képrajzokon ábrázoló Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében öt éve történt mészárlásra.

Három héten belül ez már a második terrorista indíttatású támadás Franciaországban, amely a Mohamed-karikatúrákhoz köthető.

A múlt hónapban letartóztattak egy 25 éves pakisztáni férfit, aki egy hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében. A férfi az újraközölt Mohamed-karikatúrák miatt azt vette a fejébe, hogy felgyújtja a vicclap szerkesztőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában