Ország-világ

2021.03.20. 07:50

Újabb források nyílnak meg a vidéki Magyarország fejlesztésére

Csaknem ötvenmilliárd forint értében összesen kilenc pályázatot hirdetett meg eddig idén a Miniszterelnökség a Magyar falu programban a kistelepüléseken élők életminőségének javítására – erről tájékoztatott Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A pályázatok kiírása áprilisban folytatódhat. A falvakban nagyon örülnek az állami segítségnek, hiszen olyan célokra kapnak támogatást, amelyeket más forrásból nem tudnának megvalósítani.

Ebben az évben összesen kilenc pályázatot hirdettek meg eddig a Magyar falu programban, az első két felhívás február 15-én jelent meg, ebből az egyik egy húszmilliárd forintos önkormányzati ingatlanfejlesztési csomag volt – közölte a Magyar Nemzettel a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár elmondta, hogy

ez egy komplex felhívás, amely több pályázati célt foglal magában. Támogatás igényelhető faluházak, orvosi rendelők, közösségi terek fejlesztésére, szolgálati (különösen orvosi) lakások, közösségi intézmények felújítására, kialakítására, óvodaépületek korszerűsítésére vagy új óvoda építésére.

Szintén február 15-én írtak ki pályázatot közösségszervező személy foglalkoztatására, valamint a közösségi terek működését támogató, illetve programok szervezéséhez kapcsolódó eszközbeszerzésre, ez az alprogram egymilliárd forint keretösszegben nyújt támogatást. A pályázatok benyújtására április 16. és május 16. között lesz lehetőség.

Márciusban pályázateső

Második körben, március elsején három pályázatot hirdettek meg. Támogatás igényelhető az önkormányzatok tulajdonában lévő belterületi és külterületi utak, hidak, kerékpárforgalmi létesítmények építésére és felújítására, valamint az állami tulajdonban lévő belterületi kerékpárforgalmi létesítmények felújítására. A rendelkezésre álló keretösszeg húszmilliárd forint. Ugyancsak március elsején tették közzé a pályázati felhívást egyházi közösségi terek fejlesztésére.

E támogatás az ötezer fő és ez alatti állandó lakosságszámú településeken működő történelmi egyházak számára nyújt lehetőséget egyházi, lakott vagy használaton kívüli már meglévő, illetve új közösségi terek fejlesztésére. Erre a támogatási célra két és fél milliárd forintot biztosít a kormány.

Szintén március elsején írtak pályázatot egyházi közösségi programokhoz kapcsolódó eszközbeszerzés és egyházi közösségszervező bértámogatására. Az alprogram keretösszege ötszázmillió forint. A pályázatok benyújtására március 31. és április 30. között lesz lehetőség.

Március 8-án újabb négy pályázati kiírás jelent meg, az egyikben az önkormányzatok tulajdonában lévő játszóterek felújítására, új játszótér kialakítására, továbbá óvodai játszóudvar és kültéri eszközfejlesztés támogatására igényelhető támogatás. A rendelkezésre álló keretösszeg másfél milliárd forint. Lehet támogatást szerezni önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztésére is, összesen kétmilliárd forint értékben. Szintén március 8-án írtak ki egy negyedik pályázatot, e felhívás az ötezer fő és ez alatti állandó lakosságszámú településeken működő történelmi egyházak számára nyújt lehetőséget a működő temetők és temetkezési emlékhelyek infrastrukturális fejlesztésének támogatására. Erre a célra egymilliárd forintot biztosít a kormány.

Támogatás civil szervezeteknek is

Ugyancsak támogatásra pályázhatnak azok a 2020. december 31-ig jogszerűen bejegyezett egyesületek vagy alapítványok, amelyek székhelye ötezer fő vagy ez alatti lakosságszámú településen található. A rendelkezésre álló forrás összege ötmilliárd forint, csak úgy, mint tavaly, amikor csaknem 1600 civil szervezet pályázott sikerrel. Ebben az alprogramban négy jogcímen lehet támogatást igényelni.

A civil szervezetek kérhetnek forrást, maximum hatmillió forintot ingatlanberuházásra, -felújításra.

Emellett gépjárműbeszerzésre legfeljebb ötmillió, eszközbeszerzésre és programszervezésre pedig maximum két-két millió forintot lehet nyerni. A pályázatok benyújtására e négy kiírásban április 7. és május 7. között lesz lehetőség.

A kormánybiztos kitért arra is, hogy az eddig meghirdetett kilenc alprogram mellett még egy körben – várhatóan áprilisban – újabb pályázatokat írnak majd ki. Itt számítani lehet többek között az eddigi években nagy népszerűségnek örvendő kommunális eszközök beszerzését célzó felhívásra, a szintén közkedvelt falubuszok beszerzését támogató kiírásra, valamint lehet majd pályázni orvosi eszközök beszerzésére is.

„A Magyar falu programban a 2019-es indulás óta több mint tizenkétezer nyertes pályázat született, amelyekre több mint 130 milliárd forintot fizetett ki a kormányzat”

– tette hozzá Gyopáros Alpár.

Megmenekülhetnek a kis boltok

A politikus rámutatott arra, hogy a kis léptékű falusi fejlesztések támogatása mellett további három pilléren áll a Magyar falu program.

„A falusi csok, amely a legnagyobb népességcsökkenést elszenvedő kistelepüléseken élő családok lakhatási programja, népszerűsége töretlen.

A program 2019-es indulása óta csaknem 18 ezer kistelepülésen élő család igényelte a vissza nem térítendő támogatást, összesen több mint 93 milliárd forintot” – mondta a kormánybiztos. Hozzátette: ja­nuár 1-jétől a kormányzat tovább bővítette a kedvezményezettek listáját, így már 2678 magyarországi településen érhető el a támogatás. A falusi útalapban két év alatt csaknem 122 milliárd forintot biztosított a kormányzat az állami fenntartású, alacsonyabb rendű mellékutak felújítására, amelyből összesen 1300 kilométer szakaszon fejlesztenek. A kormányzat célja az, hogy 2022-ig összesen 2500 kilométer hosszú útszakasz újuljon meg. „Ebben az évben a falusi kisboltok támogatásával bővült a Magyar falu program.

A kis boltok megmentésére 45 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet ingatlanvásárlásra, ingatlanfejlesztésre, eszközbeszerzésre és bértámogatásra vehetnek majd igénybe a vállalkozások”

– emelte ki Gyopáros Alpár.

A járvány sem hátráltat

A Magyar falu program pályázat eljárásrendje továbbra is egyszerű, gyors és rugalmas.

„A pályázatok végső beadási határidejétől számítva 65 napon belül megszületik a támogatói döntés, és a támogatói okirat kiállítását követő öt napon belül a kedvezményezett megkapja a pályázatban elnyert támogatási összeget.

Fontos hangsúlyozni, hogy a támogatások kizárólag hazai költségvetési forrásból valósulnak meg, a pályázatok előfinanszírozottak és nem igényelnek önerőt” – fejtette ki a politikus.

A kormánybiztos felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány érdemben nem befolyásolja a Magyar falu program végrehajtását.

Az eljárásrend idén is ugyanaz, mint tavaly, miszerint a támogatott pályázatok megvalósítása érdekében a tevékenység időtartama a vonatkozó jogszabályok alapján a veszélyhelyzet időtartamával megegyező mértékben meghosszabbodik.

„A Magyar falu program most már kétéves múltra tekint vissza. Több ezer érintettel több mint kétszáz helyszínen találkoztunk, egyeztettünk szerte az országban. Folyamatosan alakítjuk, bővítjük a programot annak érdekében, hogy valóban a helyi igényekre szabottan tudjunk segíteni.

A kormány teljes mellszélességgel támogatja a vidék fejlődését, hiszen kistelepüléseink is hazánk szerves részei. Az erős Magyarország megteremtéséhez elengedhetetlen falvaink felzárkóztatása.

Az évről évre növekvő anyagi erőforrásoknak köszönhetően a Magyar falu program teljes hároméves költségvetése immáron meghaladja a hatszázmilliárd forintot” – fogalmazott Gyopáros Alpár.

Hiánypótló fejlesztések

A kistelepüléseken nagyon hálásak a kormány segítségéért. A Hajdú-Bihar megyei Gáborjánnak 2019 óta összesen öt nyertes pályázata volt, ezeken a település csaknem 73 millió forintot nyert többek között orvosi eszköz beszerzésére, önkormányzati tulajdonú temető fejlesztésére és szolgálati lakás kialakítására. Mező Gyula polgármester a Magyar Nemzetnek örömmel számolt be arról, hogy a Magyar falu program pályázatainak és más támogatásoknak köszönhetően Gáborján megújult.

„A fontos létesítményeket mind rendbe tudtuk tenni, megszépülhetett a régi könyvtárunk és egy olyan épületünk is, ahol régen a nappali öregek otthona működött, de az ingatlan húsz éve használaton kívül állt.

A faluház felújítása és az óvoda régi játszóparkjának rendbetétele folyamatban van. Ezek mind olyan hiánypótló fejlesztések, amelyeket más forrásból nem tudtunk volna megvalósítani. Idén is figyeljük a pályázatokat, ebben az évben utak felújítására szeretnénk támogatást szerezni” – mondta Mező Gyula.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaderzs valóságos rekordot állított fel azzal, hogy két év alatt tizenkét nyertes pályázata volt a Magyar falu programban, tíz az önkormányzatnak, kettő a református egyháznak.

A község összesen több mint nyolcvanmillió forint támogatást kapott egyebek mellett orvosi rendelő és óvodaudvar fejlesztésére, közterület karbantartását szolgáló eszköz beszerzésére, továbbá utak és járdák felújítására.

Fótosné Czeglédi Zsuzsanna, a település polgármestere is kiemelte: 2019-ben nagyon megörültek a Magyar falu program első kiírásainak, amelyekre azonnal felfigyeltek, mert az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a pályázatokra. S valóban sikeresen szerepeltek, hiszen majdnem minden beadott pályázatuk nyert. „Ez egy ilyen kistelepülésnek, mint Tiszaderzs, hatalmas dolog, hiszen önerőből nem mindig tudunk fejleszteni. A programban viszont olyan célterületekre nyerhetünk forrást, amelyekre magunk nem tudnánk költeni. S jó dolog, hogy a református egyház is tudott helyben pályázni. Ez nagy előrelépés, és így az itt élők is érzik, hogy odafigyelnek, odafigyelünk rájuk, és a településük fejlődik” – fejtette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában