Fülöp-szigetek

2018.01.24. 08:53

Újabb ezrek menekültek el a Mayon tűzhányó kitörése miatt

Hatvanegyezerre nőtt azoknak a száma, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat – közölte szerdán a helyi katasztrófavédelem.

Több mint 55 ezer ember átmeneti szálláson húzta meg magát, hatezren máshol kerestek menedéket.

Az elmúlt másfél napban fokozódott a vulkáni tevékenység a hegynél, a tűzhányóból többször is 500-600 méter magasra lövellt a láva, és volt, hogy ez akár egy órán át tartott. A kráterből mindeközben 5 kilométer magas hamuoszlop emelkedett az égre.

A vulkán közelében 17 település iskoláit bezárták, és mintegy 56 repülőjáratot kellett törölni.

A katasztrófavédelem elrendelte, hogy senki sem mehet nyolc kilométernél közelebb a 2462 méter magas vulkánhoz. A helyi kormányzat ennél egy kilométerrel szélesebb körben határozta meg a kitörés által érintett veszélyzónát.

A Mayon vulkán 330 kilométerre délkeletre fekszik a fővárostól, Manilától, a kókusztermesztő Albay tartományban. A turisták és hegymászók körében népszerű tűzhányó az elmúlt ötszáz évben mintegy ötvenszer tört ki, többször erőteljesen. Január 13-án ébredt fel ismét.

Borítófotó: Sűrű fekete vulkáni hamut lövell a Mayon tűzhányó a Fülöp-szigeteki fővárostól, Manilától délkeletre fekvő Daraga város közelében 2018. január 24-én. A vulkán nyolc kilométeres körzetében élő mintegy 40 ezer embert evakuálták. (MTI/EPA/Francis R. Malasig)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában