Bűnözés

2019.04.22. 07:44

Újabb csúcsot ért el a gyilkosságok száma Mexikóban

Az országban évek óta véres bandaháború dúl a rivális drogkartellek között.

Újabb csúcsot ért el a gyilkosságok száma Mexikóban, az idei év első három hónapjában csaknem 8500 embert öltek meg, ez 9,6 százalékkal több, mint 2018 azonos időszakában – közölték a mexikói hatóságok a hétvégén.

A tavalyi esztendő mindemellett 33 500 gyilkossággal szomorú rekordot döntött meg a statisztikai felmérések 1997-es kezdete óta. Az új számadatok ellentmondani látszanak Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök nyilatkozatainak, amelyek szerint a gyilkosságok száma tavaly decemberi hivatalba lépése óta nem növekedett.

Mexikóban évek óta véres bandaháború dúl a rivális drogkartellek között.

A kormány 2006-ban egy vitatott katonai műveletet indított a befolyásos drogkartellek ellen. Azóta mintegy negyedmillió ember halt erőszakos halált, s negyvenezren tűntek el nyomtalanul.

López Obrador sokáig a művelet bírálójának számított. Ígéretet tett, hogy a katonákat visszavezényli a kaszárnyákba, de ez eddig még nem történt meg. Ugyanakkor a múlt héten jelentette be, hogy egy új fegyveres testület, a Nemzeti Gárda kapcsolódik be a bűnözés elleni küzdelembe.

Az El Universal című helyi lap hétfőre virradóra jelentette, hogy a Jalisco Nueva Generación (Jaliscói Új Generáció – CJNG) nevű drogkartell a felelős a kelet-mexikói Veracruz szövetségi állam Minatitlán településének egyik bárjában történt szombati leszámolásért, amelyben tizennégy ember vesztette életét. A családi ünnepségen elkövetett gyilkosságokkal összefüggésben két gyanúsított ellen adtak ki körözést a hatóságok. Az államban több bűnbanda küzd egymással a terület uralmáért. Elsősorban a Los Zetas és a Jalisco Nueva Generación drogkartellek vívnak véres harcokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában