Belpolitika

2021.03.22. 21:00

Új kormánya van Koszovónak

Megszavazta az Albin Kurti vezette új koszovói kormányt a pristinai parlament hétfőn.

A 120 fős koszovói törvényhozásban alig háromórás vitát követően 67-en biztosították támogatásukról az Önrendelkezés (Vetevendosje) elnöke által vezetett kormányt, míg harmincan ellene szavaztak. Az ülésen 107 képviselő vett részt.

Programjának ismertetésekor Albin Kurti elmondta, az új kormány egyik legfontosabb célja a kapcsolat rendezése Szerbiával, ugyanakkor azt is leszögezte, ez csak akkor lehetséges, ha Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A kapcsolat rendezése mindkét fél európai integrációjának a kulcsa.

Albin Kurti kormányának 15 minisztere lesz. A kormány összeállításakor Albin Kurti tartotta magát korábbi kijelentéséhez, miszerint nem kíván koalícióra lépni egyetlen albán párttal sem, mert azok a korábbi években már „leszerepeltek”. Az új kormányra az Önrendelkezés képviselőin kívül kilenc kisebbségi politikus is igennel szavazott.

A február 14-i előrehozott parlamenti választást az Önrendelkezés nyerte meg a szavazatok 49,95 százalékának a megszerzésével, ami 58 helyre volt elegendő a parlamentben.

A második helyen a korábban Hashim Thaci volt államfő vezette Koszovói Demokrata Párt (PDK) végzett 19 mandátummal, a harmadik pedig az Isa Mustafa volt miniszterelnök vezette Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) lett 15 mandátummal. Ramush Haradinaj volt kormányfő Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű pártja és koalíciós partnerei nyolc képviselői helyet szereztek meg. A nemzeti kisebbségeknek húsz garantált hely jut a parlamentben, tíz a szerb kisebbségnek, tíz pedig a többi nemzeti közösségnek. A szerbeknek fenntartott helyek mindegyikét a Belgrád által támogatott Szerb Lista szerezte meg, emellett három bosnyák, két török, két roma, valamint egy goráni, egy askáli és egy egyiptomi kisebbségi politikus is bekerült az országgyűlésbe.

Albin Kurti tavaly alig két hónapig már vezette a koszovói kormányt, ám kabinetje belebukott a koronavírus-járvány nem megfelelő kezelésébe, korábbi koalíciós partnere bizalmatlansági indítványt adott be ellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában