Etiópia

2021.07.04. 20:20

Tűzszünettel lezárnák a kegyetlen tigréi polgárháborút

Elvben beleegyeztek a kormányerőkkel kötendő tűzszünetbe a tigréi felkelők Etiópiában, ám egy sor olyan feltételt szabtak, amelyek megnehezítik a fegyvernyugvás tényleges megvalósítását – jelentette vasárnap az AFP francia hírügynökség.

A tigréi erők a héten nagyrészt visszaszerezték az ellenőrzést a tartomány fölött a kormányerőktől. Egyik követelésük a kormányerőket támogató amhara és eritreai csapatok kivonása Tigréből, valamint a hatalom teljes visszaadása a tigréi hatóságoknak, amelyek ellen az etiópiai kormányerők nyolc hónappal ezelőtt offenzívát indítottak, miután a tigréi erők megtámadtak egy etióp katonai támaszpontot.

Az addisz-abebai parlament tavasszal terrorszervezetté nyilvánította a területet korábban irányító Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) nevű szervezetet, amellyel így az etióp kormány tárgyalni sem hajlandó.

A tigréi felkelők követelései között szerepel továbbá, hogy az etióp és az eritreai elnök is számoljon el az általa okozott károkkal, valamint, hogy jöjjön létre az ENSZ égisze alatt nemzetközi vizsgálóbizottság, amely az elkövetett bűnöket feltárja.

Szemtanúk és túlélők rémtörténetbe illő kegyetlenkedésekről számoltak be, különösen az eritreai katonák részéről.

A tigréi követelések között szerepel a humanitárius segítség maradéktalan és akadálytalan célba juttatásának lehetősége valamint az, hogy minden tigréi visszatérhessen otthonába. A térségben az ENSZ szerint 400 ezer ember éhezik és további 1,8 milliót fenyeget éhínség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában