Eldördültek a fegyverek

2017.10.16. 06:26

Tüzérséggel lőtték egymást a kurd és az iraki erők

A Kirkuk városát és a közeli olajmezők irányítását célzó iraki hadművelet során csaptak össze az iraki erők és a kurd hadsereg, a pesmerga – jelentette az AFP francia hírügynökség. A Pentagon a helyzet súlyosbodásához vezető cselekmények elkerülésére szólította fel a feleket.

Iraqi forces drive towards Kurdish peshmerga positions on October 15, 2017, on the southern outskirts of Kirkuk. The presidents of Iraq and Iraqi Kurdistan held talks to defuse an escalating crisis, after a deadline for Kurdish forces to withdraw from disputed positions was extended by 24 hours. / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE

Fotó: AFP

Iraki katonai források is megerősítették, hogy eldördültek a fegyverek. Közlésük szerint Katyusa rakétákat vetettek be a szembenálló felek az elmérgesedni látszó konfliktusban. A Rudau kurdisztáni televízió élő tudósításában nehézgépfegyverek kerepelése hallható.

A fejleményekről egymásnak ellentmondó hírek látnak napvilágot. Az iraki oldal azt állította, hogy kiterjedt területeket vontak Bagdad ellenőrzése alá, ráadásul egy puskalövés nélkül. Az irakiak továbbá azt közölték, hogy összecsapás nélkül átvették a Kirkuk melletti K-1 légi támaszpont ellenőrzését. A kurd oldal szerint egyetlen olajmező sem került iraki kézre. Onnét a légi bázissal kapcsolatban egyelőre nem érkezett értesítés.

Kurd elnök: az irakiak nem tudják megtörni a kurdokat

Maszúd Barzáni kurd elnök felhatalmazta a pesmergát, hogy szembeszálljanak a Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) nagy többségében síita milíciákat összefogó ernyőszervezettel, amely az iraki kormányerők oldalán harcol. Ez utóbbi fegyveres csoport Iránhoz áll közel, bírálói szerint pedig ugyanannyira szélsőségesek, mint más, szunnita fegyveres csoportok. A kurdok többsége szunnita muzulmán.

Az iraki erők egyik tagja a szemközti kurd állásokat kémleli. Forrás: AFP / Ahamad Al-Rubaye

Az elnök a bagdadi kormányhoz szólva – vélhetően a kurdok ellen számos atrocitást elkövető Szaddam Huszein néhai iraki diktátorra utalva – azt mondta: a jelenlegi iraki hatalom nem erősebb az elődjeinél, nem fogja megtörni a kurdok akaraterejét.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök korábban utasította a kormányerőket, hogy a pesmerga és a helyiek közreműködésével biztosítsák a rendet Kirkukban. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a kormányerők elsődleges célja a kirkuki állampolgárok védelme, és felszólította a helyieket az együttműködésre.

Iraki páncélozott járművek Kirkuk közelében. Forrás: AFP / Ahamad Al-Rubaye

Az iraki erők eközben azt közölték, hogy a Hasd es-Saabi közvetlenül nem vesz részt a „rendteremtő” műveletekben. Sajtóértesülések szerint a hétfőre virradóra indított iraki műveletekben az iraki különleges erők, a terrorelhárítási alakulatok, valamint egy páncélos hadosztály is részt vesz. A Rudau legfrissebb híre szerint a Népi Mozgósítási Erők legalább hét tagját ölte meg a pesmerga.

A Rudau tudósítása szerint eközben Kirkukban folyamatosan gyűlnek az önkéntesek, hogy fegyvert ragadjanak, és megvédjék a várost főként a Hasd es-Saabitól.

Párbeszédre int a Pentagon

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, a Pentagon a konfliktus további elmérgesedésének elkerülésére szólította fel a szembenálló feleket. „Ellenezzük az erőszakot mindkét fél esetében, és óva intünk a destabilizáló cselekedetektől, amelyek elvonják a figyelmet az Iszlám Állam elleni harcról, és még inkább aláássák Irak stabilitását” – mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy az Iraki Kurdisztán egyoldalú referendumáról hozott „sajnálatos” döntés ellenére is az iraki alkotmánynak megfelelő dialógus a legjobb módja a felmerült vitás kérdések rendezésére.

Az Egyesült Államok az iraki és a kurd erőket egyaránt kiképzésben részesítette, illetve fegyverekkel látta el őket.

Az incidens közvetlen előzményei

Habár az olajban gazdag Kirkuk tartomány nem része az iraki autonóm Kurdisztánnak, ott is megtartották a szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazást. A kormányzóság bizonyos térségeit az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől foglalták el a kurd erők, és bagdadi nyomásra sem tűnnek hajlandónak arra, hogy megváljanak tőle. Az iraki kormány válaszul a népszavazásra számos gazdasági és jogi intézkedést hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket.

Kirkuki utcakép kurd zászlókkal. Forrás: AFP / Yunus Keles / Anadolu Agency

A Rudau értesülései szerint Bagdad pénteken ultimátumot adott Erbílnek: hat követelést megfogalmazó listát terjesztett elő, teljesítésükre pedig helyi idő szerint vasárnap hajnali 2 óráig adott időt. A dokumentum egyebek között azt követelte, hogy a kurd hatóságok adják át az iraki kormányerőknek a Kirkuk kormányzóság azonos nevű székhelyének repülőtere, a K-1 nevű légi bázis és a kormányzóság összes olajmezője fölötti ellenőrzést, és szolgáltassák be az Iszlám Állam dzsihádista szervezettől szerzett hadizsákmányt.

(Borítóképünkön iraki harckocsik masíroznak a kurd állások felé. Forrás: AFP / Ahamad Al-Rubaye)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában