Nemzetközi politika

2018.07.20. 05:47

Trump ellenségévé válhat Putyinnak

Ezt maga az amerikai elnök nyilatkozta a CNBC-nek. Az amerikai hírszerzés vezetője meglepődött, a politikai elit egy része felháborodott a kijelentésen.

(FILES) In this file photo taken on July 16, 2018, US President Donald Trump (L) and Russian President Vladimir Putin shake hands ahead a meeting in Helsinki. Trump said on July 19, 2018, he was looking forward to a "second meeting" with Putin after what he called the "great success" of their summit in Helsinki. "The Summit with Russia was a great success, except with the real enemy of the people, the Fake News Media," tweeted Trump, who has come under fire at home for what many saw as his unsettling embrace of the strongman Russian leader. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski

Ha nem sikerül javítani az Egyesült Államok és Oroszország viszonyán, akkor Donald Trump lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök legnagyobb ellensége – mondta az amerikai elnök a CNBC televíziónak.

Az elnök a főként gazdasági kérdésekkel foglalkozó tévécsatornának csütörtökön adott interjút, amelyet helyi idő szerint pénteken sugároznak. Csütörtök este azonban a CNBC részleteket hozott nyilvánosságra belőle.

Donald Trump az interjúban kifejtette: nagyra értékelte, hogy lehetősége nyílt az amerikai-orosz kapcsolatok javítására, és szerinte jól megférni Putyin elnökkel és Oroszországgal „nem rossz”, hanem „jó dolog”.

Ugyanakkor azt állította: hosszú évek óta ő az első elnök, aki keményen bánik Oroszországgal.

Ostorozta elődjét, Barack Obama demokrata párti elnököt, aki – megfogalmazása szerint – „totális balek” volt Oroszországgal kapcsolatban.

Az interjút a Fehér Házban még azelőtt rögzítették, hogy Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője Twitter-bejegyzésben nyilvánosságra hozta Donald Trump Putyinnak szóló meghívását egy újabb, ezúttal washingtoni csúcstalálkozóra.

A hírt az amerikai politikai elit meglepetéssel, vagy éppenséggel felháborodással fogadta. Dan Coats, az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó, coloradói Aspen Fórumon egy panelbeszélgetésen hallotta a hírt, és először hitetlenkedve azt kérdezte:

„Megismételné, kérem?”,

majd annyit mondott: „Az sajátságos lesz!”. A hírszerzés csúcsvezetője aztán kifejtette, hogy Vlagyimir Putyinnak minimum tudnia kellett a 2016-os amerikai választásokba történt orosz beavatkozásokról, de meglehet, hogy ezt eleve ő rendelte el. Coats hozzátette: mindmáig egyáltalán

nincs információja arról, hogy a hétfőn Helsinkiben tartott csúcstalálkozón mi hangzott el Donald Trump és Vlagyimir Putyin négyszemközti megbeszélésén.

Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakcióvezetője közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy Trumpnak mindaddig nem szabadna találkoznia és tárgyalnia az orosz elnökkel, amíg nyilvánosságra nem kerül, hogy a hétfői kétórás négyszemközti megbeszélésen mi történt, miről állapodtak meg. Schumer szerint Donald Trumpnak többé nem volna szabad négyszemközti tárgyalásokat folytatnia Vlagyimir Putyinnal sem az Egyesült Államokban, sem Oroszországban, sem másutt.

Borítókép: Donald Trump és Vlagyimir Putyin. Forrás: AFP / Brendan Smialowski / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában