Merénylet

2018.04.07. 17:18

Újra furgonnal gyilkoltak Európában

A merényletnek eddig három halottja van.

Police and first responders work at the scene when several people were killed and injured when a car ploughed into pedestrians in Muenster, western Germany on April 7, 2018. / AFP PHOTO / dpa / - / Germany OUT

Cikkünket frissítjük!

Több német országos hírportál arról ír, hogy a rendőrség feltételezése szerint bevándorló hátterű terrortámadás történt Münsterben. Az Origo hírportál beszámolója szerint Németországban egy friss törvény tiltja, hogy megnevezzék a merénylő származását, ezért nem írhatnak ennél többet az újságok.

Egy kisteherautó szombat délután a teraszon ülő emberek közé hajtott a németországi Münster történelmi belvárosában, vezetője a gázolás után végzett magával – mondta egy rendőrségi szóvivő a Rheinische Post című tartományi lapnak. Az eset a helyiek és a turisták körében is népszerű Kiepenkerl nevű vendéglő előtti téren történt. A Twitteren közzétett kép szerint asztaloknál üldögélő emberek voltak az áldozatok.

Terrorelhárító különítmény a merénylet helyszínének közelében (MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Egy szemtanú a Bildnek azt mesélte – idézi az Origo hírportál -, hogy a barátnőjével éppen a merénylet helyszínén bicikliztek, amikor sikoltásokat hallottak. Amikor a furgon az emberek közé hajtott, sokan azt kiabálták: terror, terror! Attól féltek, hogy pillanatokon belül robbanást fognak hallani, vagy lőni fognak rájuk.

Sajtóinformációk szerint a támadó egy 48 éves férfi, akinek házát a rendőrség megrohamozta, mert szemtanúk a merénylet után két embert láttak leugrani a furgonról. A merénylő házának utcáját teljes szélességében lezárták, a rendőrök házkutatást tartanak nála – írja az Origo.

A merénylet helyszíne és az elkövető autója (AFP/dpa/Stephan R.)

A rendőrség este frissített adatai szerint a gázolóval együtt összesen három ember halt meg, húsz megsebesült, közülük hatan életveszélyes állapotban vannak. A münsteri egyetemi klinikán bevezették a vészhelyzetre kidolgozott intézkedéseket, így egy külön osztályt biztosítottak a sebesülteknek és felszólították véradásra a város lakosságát. Este visszavonták a felszólítást, közölve, hogy bőven elég jelentkező gyűlt össze a klinikánál.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi város központját lezárták, a helyszínen mentők, rendőrök és tűzoltók dolgoznak. A helyszínelés során kora este a kisteherautóban gyanús tárgyat találtak, ezért kiürítették a környéket és vizsgálják, hogy veszélyes-e a tárgy.

Gépfegyveres rendőr egy lezárt utcaszakaszon Münster belvárosában (MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter közölte, hogy a münsteri és az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség teljes erővel dolgozik az ügy feltárásán, és a szövetségi biztonsági szervek szorosan egyeztetnek a tartományi hatóságokkal. A tartomány több pontján az autósokat gépkarabéllyal felfegyverzett, golyóálló mellényes rendőrök ellenőrzik. A Bild szerint készültségbe helyezték a szövetségi rendőrség különleges egységeit, köztük a terrorelhárító alakulatokat.

A német szövetségi kormány ügyeletes szóvivője útján kinyilvánította részvétét az áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak, majd Angela Merkel kancellár közleményben fejezte ki megrendültségét, hangsúlyozva, hogy a hatóságok mindent megtesznek a cselekmény feltárásáért, az áldozatok és hozzátartozóik támogatásáért. Részvétét fejezte ki Münster polgármestere, Markus Lewe is, köszönetet mondva a mentésben és az ügy feltárásában résztvevő szakembereknek.

Borítóképünkön gépfegyveres rendőrök és mentőautók sora a merénylet helyszínén

Fotó: AFP / dpa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában