Szudáni hatalomátvétel

2019.05.14. 12:16

Többen meghaltak egy újabb ülősztrájk feloszlatása közben

Az összecsapásokra nem sokkal az után került sor, hogy hétfő délután megállapodás született az ellenzéki csoportok és a TMC között.

Hatan vesztették életüket és több tucatnyian megsebesültek a szudáni fővárosban, amikor katonák megpróbáltak feloszlatni egy ülősztrájkot a hadsereg főparancsnoksága előtt – közölte kedden a Szudáni Orvosok Bizottsága (CCSD).

A CCSD szerint a halottak közt egy katonatiszt is van.

A szudáni átmeneti katonai tanács (TMC) közleményben tagadta, hogy köze lenne a hétfő este fellángolt erőszakhullámhoz, és provokatőröket vádolt a zavarkeltéssel, akik – állítása szerint – a békés tüntetők soraiban elvegyülve lövöldözni kezdtek. A közlemény szerint az ismeretlenek célja a TMC és az ellenzéki csoportok közt nem sokkal korábban létrejött megállapodás meghiúsítása volt.

Több tüntető azonban újságíróknak nyilatkozva elutasította ezt a feltételezést, hangsúlyozva, hogy a katonai főparancsnokság épülete előtt tartott ülősztrájk helye körül van kerítve és az odaérkezőket és eltávozókat a kordonoknál megmotozzák.

Az összecsapásokra nem sokkal az után került sor, hogy hétfő délután megállapodás született az ellenzéki csoportok és a Szudánt április óta irányító TMC között az átmeneti kormányzótestület összetételével és az átmeneti időszakban működő irányítási rendszerrel kapcsolatban.

Hírügynökségi jelentések szerint kedd reggelre visszaállt a nyugalom a fővárosban.

Szudánt az átmeneti katonai tanács irányítja azóta, hogy a hadsereg április 11-én elmozdította a hatalomból a Szudánt csaknem 30 éven át irányító Omar el-Besír volt elnököt. A tanács azt ígérte, hogy két éven belül választásokat írnak ki. A tüntetéshullám azonban Besír április 11-i eltávolítása óta sem csillapodott, mert a tiltakozók azt követelik, hogy a hadsereg azonnal adja át a hatalmat civil kormányzatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában