fals felvételi

2019.06.20. 20:34

Több nő is beperelt egy tokiói egyetemet a vizsgák manipulálása miatt

Tizenhárom japán nő keresetet indított a tokiói Dzsuntendo Egyetem ellen, amiért manipulálták a felvételi vizsgaeredményeket oly módon, hogy azok a férfi jelentkezőknek kedvezzenek – adta hírül a japán média.

A felperesek 2011 és 2018 között akarta bejutni a intézménybe, de elutasították őket. Ügyvédjeik szerint együtt mintegy 42,7 millió jen (mintegy 105 millió forint) kártérítést követelnek az után, hogy tavaly fény derült az egyetem illetékeseinek manipulációjára.

„A Dzsuntendo Egyetem rendszeresen kevesebb nőt vett fel, ez nyilvánvaló diszkrimináció, amelyet határozottan el kell ítélni”

- hangoztatta Jamazaki Arata, az egyik felperes ügyvédje.

A 13 érintett nő közül 11 a tokiói orvosi egyetemet is beperelte hasonló okok miatt.

A Dzsuntendo Egyetem előző nap elismerte, hogy a női diákok jobban teljesítenek a felvételi vizsgákon azóta, hogy felhagytak diszkriminációjukkal.

Hét év után idén először fordult elő, hogy a felvételi vizsgákon magasabb pontszámokat értek el a nők, mint a férfiak.

Idén 1679 nő írt felvételi vizsgát, 139 sikeresen teljesítette a követelményeket, ami 8,28 százalékos arány. A felvételiző 2022 férfi között a sikerrel vizsgázók aránya 7,72 százalék volt – adta hírül az Aszahi Simbun napilap. Az egyetem a vizsgaeredményeket annak tulajdonította, hogy „eltörölték a női jelentkezők igazságtalan megkülönböztetését az után, hogy tavaly fény derült a manipulációra.

Az egyetem lemondott vezetői arra hivatkoztak, hogy ily módon akarták megakadályozni az orvoshiányt az intézményhez kapcsolódó kórházakban, mondván a női orvosok házasságkötés, szülés után elhagyhatják az intézményt vagy hosszabb szabadságra mennek.

A japán oktatási minisztérium vizsgálata kiderítette, hogy a szigetország 81 orvosi egyetem kilenc japán orvosi egyetemen manipulálták a felvételiket oly módon, hogy a férfi felvételizők vagy az ott végzettek rokonai előnybe kerüljenek.

A tárca decemberben bejelentette, hogy olyan szabályozást készítenek elő, amely biztosítja a tisztességes felvételi vizsgát a 2020-as tanévtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában