környezetvédelem

2018.09.17. 11:18

Több városban is közúti ellenőrzést tartanak a héten

A járművek vezetői szimbolikus ajándékot kapnak, a kirívóan rossz állapotú, erősen szennyező gépkocsival közlekedők szankcióra számíthatnak.

Budapest, 2018. március 8. Közúti gépjármû-ellenõrzés Szentendrén 2018. március 8-án. A Pest Megyei Rendõr-fõkapitányság Balesetmegelõzési Bizottsága és a Szentendrei Rendõrkapitányság közös szervezésében Nõnapi figyelem elnevezéssel tartott közúti ellenõrzést. MTI Fotó: Mohai Balázs

Folytatódik a több mint két évtizedes múltra visszatekintő Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció, szeptember 17. és 21. között az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó ellenőrzéssorozattal a környezetbarát, energiatakarékos gépkocsi-használat fontosságára hívják fel a figyelmet – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. által szervezett akció keretében a helyi kormányhivatalok munkatársai 10, közúti környezetvédelmi ellenőrzésekre alkalmas gépkocsival az ország négy városában – Budapesten, Debrecenben, Győrben és Szegeden – végeznek el mintegy 1400-1600 mérést naponta változó helyszíneken.

A járművek vezetői szimbolikus ajándékot kapnak, a kirívóan rossz állapotú, erősen szennyező gépkocsival közlekedők az előírások szerinti szankcióra számíthatnak – írja a szaktárca közleményében.

A hagyományos akció célja a hazai járműállomány átlagos környezetvédelmi állapotának folyamatos vizsgálata és értékelése a hatályos szabályoknak megfelelő közúti mérések alapján. A gépkocsik műszaki állapotának javításával akár 40-60 százalékkal is csökkenthető az általuk okozott szennyezés – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Borítókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában