migráció

2019.06.14. 14:21

Több tucat bevándorlót fogott el a görög parti őrség

Az embercsempészek segítségével minden hónapban több ezer ember kísérli meg a kockázatos átkelést a Földközi-tengeren keresztül Európába.

A görög parti őrség pénteken bejelentette, hogy elfogott egy hajót, melynek fedélzetén 77 menekült tartózkodott.

A török zászló alatt közlekedő hajó valószínűsíthetően Olaszország felé tartott, a járművet a görög parti őrség csütörtökön este tartóztatta fel a Peloponnészoszi-félsziget közelében. Az ügyben a görög hatóságok őrizetbe vettek két feltételezett embercsempészt.

Az embercsempészek segítségével minden hónapban több ezer ember kísérli meg a kockázatos átkelést a Földközi-tengeren keresztül Európába, egy jobb élet reményében. Habár legtöbbjük célja eljutni egy gazdag országba, sokan a túlzsúfolt olaszországi és görögországi menekülttáborokban rekednek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legfrissebb adatai szerint ez év eleje óta 15 500 érkezőt regisztráltak Görögország égei-tengeri szigetein.

Az Égei-tenger néhány éve az Európába igyekvők fő útvonalának számított, azonban az Európai Unió és Törökország között 2016-ban kötött egyezség értelmében – amely szerint Törökország visszafogadja a területéről illegálisan Görögországba érkezőket – jelentősen csökkent az átkelők száma.

A menekültválság csúcspontján, 2015-2016-ban több mint egymillió ember jutott át Törökországból Görögországba. Számuk tavalyra hozzávetőleg 50 ezerre esett vissza.

Görögországban jelenleg mintegy 60 ezer menekült él, többségük Szíriából érkezett. A migránsok számára kialakított regisztrációs központok Leszbosz, Számosz, Híosz, Lérosz és Kósz szigetén változatlanul túlzsúfoltak. Tehermentesítésük végett az athéni kormány időnként a szárazföldre szállít át a táborokból embereket.

Bejelentették pénteken azt is, hogy a Sea-Watch 3 nevű hajó – amelyet egy német civil szervezet működtet – fedélzetén 52 migránssal Málta szigete felé indult. Csütörtökön a hajó Líbia irányából még a dél-olaszországi Lampedusa szigete felé tartott, de Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtiltotta, hogy olasz vizekre lépjen. Salvini telefonon egyeztetett Joseph Muscat máltai miniszterelnökkel is.

A Sea-Watch 3 a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben fogadta fedélzetére az 52 fős csoportot, és felvette a kapcsolatot a líbiai parti őrséggel, amely Tripolit jelölte meg a legközelebbi biztonságos kikötőként. A szervezet azonban elutasította, hogy a migránsokat visszaszállítsa Líbiába. Ezt követően a Sea-Watch 3 először Tunézia felé vette útját, majd Lampedusa irányába fordult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában