Tiltakozások

2018.04.25. 17:08

Nem szabad hagyni a marosvásárhelyi magyar nyelvű felsőoktatás elsorvasztását

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet (MOGYE) és a román tannyelvű Petru Maior Egyetemet egyesíteni akarják. A probléma az egész üggyel az, hogy erről a magyar hallgatókat és tanárokat egyáltalán nem tájékoztatták.

Marosvásárhely, 2013. szeptember 30. Hallgatók érkeznek a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre (MOGYE) 2013. szeptember 30-án. Tiltakozásul két külön helyszínen tartottak tanévnyitót az egyetem magyar és román diákjai. Szilágyi Tibor, az intézmény magyar rektorhelyettese szerint az egyetem vezetõivel és a kormány képviselõivel folytatott tárgyalásokon nem sikerült elérniük, hogy a magyar tagozat alapvetõ oktatási kérdéseiben maguk dönthessenek, márpedig ezt a törvény garantálja számukra. MTI Fotó: Boda L. Gergely

Fotó: Boda L. Gergely

Szervezetek és egyetemek egy emberként tiltakoztak az ellen, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatát felszámolják Romániában – írja a 888.hu.

Az ügyben több szervezet és egyetem is határozott tiltakozásának adott hangot, többet között a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést elindító Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN).

A FUEN elnöke, Vincze Loránt közleményben fejezte ki aggodalmát a MOGYE és a Petru Maior Egyetem egyesítésére irányuló fejleményeket. Mint mondta, az intézményegyesítés úgy történt, hogy a magyar tanárokat és diákokat teljesen kizárták a döntéshozatalból, érdekeiket pedig semmibe vették.

A MOGYE magyar nyelvű oktatásának tervezett elsorvasztása, színvonalának csökkentése a romániai magyarságot fosztaná meg egyik kiemelkedő magyar nyelvű oktatási intézményétől.

Közleményében Vincze Loránt leszögezi: a FUEN a magyar oktatás számára negatív következményekkel járó minden döntés ellen minden nemzetközi fórumon a leghatározottabban tiltakozni fog.

Szintén a MOGYE védelmére kelt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

A magyar állam által fenntartott Sapientia rektora, Dávid László, a Krónika erdélyi magyar napilapnak nyilatkozott azt követően, hogy Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára múlt pénteken megemlítette: a magyar kormány mérlegeli egy új struktúra kialakítását, amelyben folytatódhat a magyar nyelvű orvosképzés.

Dávid László rektor szerint jelentős anyagi és intézményi feltételeket kellene biztosítani ahhoz, hogy a Sapientia befogadja a magyar orvosképzést, ráadásul a procedúra rendkívül időigényes lenne. Ehhez nemcsak újabb épületre lenne szükség, hanem jól felszerelt, képzett személyzettel rendelkező kórházra is.

A Sapientia rektora elmondta: hazudna, ha azt mondaná, hogy csak hallomásból ismeri az egyetembe csoportosított magyar orvosképzés ötletét, de akkor sem mondana igazat, ha azt állítaná, hogy konkrét tervekről folytatott beszélgetéseket.

A rektor szerint az illetékeseknek kötelességük lenne megpróbálni megmenteni a MOGYE magyar tagozatát. Úgy vélte: a harcot mindaddig érdemes folytatni, amíg megfelelő módon fejlődhet az anyanyelvű oktatás, illetve nem szenved a diákság.

A Professzorok Batthyány Köre is tiltakozásának adott hangot, hiszen az összevonást követően az egyetem szenátusában a

magyar tagoknak semmilyen beleszólása nem lenne a döntésekbe.

A magyar oktatók és diákok érdeke egyértelműen az, hogy fennmaradjon a magyar tagozat, sőt törvény szerinti önállóságát is megkapja. Kiállunk a MOGYE többnemzetiségű jellegének megőrzése mellett, és tiltakozunk az összevonás ellen – hangoztatta a szervezet.

Borítókép: Hallgatók érkeznek a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre (MOGYE) 2013. szeptember 30-án. Tiltakozásul két külön helyszínen tartottak tanévnyitót az egyetem magyar és román diákjai. Szilágyi Tibor, az intézmény magyar rektorhelyettese szerint az egyetem vezetőivel és a kormány képviselőivel folytatott tárgyalásokon nem sikerült elérniük, hogy a magyar tagozat alapvető oktatási kérdéseiben maguk dönthessenek, márpedig ezt a törvény garantálja számukra.

MTI Fotó: Boda L. Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában