A béke jele

2018.02.07. 21:50

Több száz gyerekkatonát engedtek szabadon dél-szudáni fegyveres csoportok

Szabadon engedtek 311 gyerekkatonát, köztük 87 kislányt szerdán dél-szudáni fegyveres csoportok a polgárháborúban érintett felek és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) közötti megállapodás értelmében – közölte az UNICEF dél-szudáni képviselője.

Mahimbo Mdoe szerint ez az egy alkalmon belül szabadon engedett gyerekkatonák tekintetében a legnagyobb szám az elmúlt három évben, és a második legnagyobb a bő négy éve tartó polgárháború alatt. A gyerekeknek szerdán ünnepséget rendeztek „a fegyverek letétele” címmel. Taban Deng Gai dél-szudáni alelnök az eseményen a gyerekkatonák szabadon engedésére szólította fel a feleket a „béke jeleként”.

Az UNICEF jelezte, hogy a mostani alkalom a kezdete annak a folyamatnak, amelynek keretében várhatóan 700 gyereket engednek szabadon a dél-szudáni fegyveres csoportok az elkövetkezendő hetekben.

A gyerekek visszakerülnek családjukhoz, emellett orvosi ellátásban és pszichológiai segítségnyújtásban részesítik őket, illetve biztosítják nekik az iskolába járás lehetőségét.

Habár a segélyszervezetek munkatársai derűlátóak voltak a szerdai fejleményeket illetően, továbbra is aggódnak amiatt, hogy a harcok kiéleződése ismét a fegyveres csoportok karjaiba taszíthatja a gyerekeket. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet kedden beszámolt arról, hogy mind a kormányerők, mind az ellenzéki fegyveresek folytatják a gyerekkatonák toborzását, dacára annak, hogy az előző hónap végén ígéretet tettek arra vonatkozóan, hogy felhagynak ezzel.

Az UNICEF becslései szerint csaknem 20 ezer gyerekkatona harcol a különböző fegyveres csoportok oldalán a dél-szudáni polgárháborúban.

A világszervezetnek az elmúlt években közel kétezret sikerült közülük kiszabadíttatnia. Az ENSZ közvetítésével szabadon engedett gyerekek több mint tíz százaléka 13 év alatti gyerek volt.

A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és helyettese, Riek Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki.

Habár a szemben álló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak. A békeszerződéssel 2016 júliusában létrehívott egységkormány napok alatt összeomlott, a fővárosban, Jubában harcok törtek ki, amelyek elől Machar és számos követője menekült a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságba.

A dél-szudáni konfliktus következtében kialakult menekültválság a legnagyobb, amellyel Afrika szembesül az 1994-ben elkövetett ruandai népirtást követő időszak óta. A polgárháború kezdete óta csaknem 4 millióan váltak földönfutóvá, egymillió gyerek szenved alultápláltságtól és kétmillió gyerek kényszerült otthagyni az iskolát.

A konfliktust rendezni hivatott béketárgyalások újabb fordulója a héten kezdődött meg a szomszédos Etiópiában, egy regionális blokk közvetítésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában