Ostrom alatt áll Európa

2020.03.04. 09:28

Több mint száz migráns kötött ki Cipruson

Egy bárkával érkeztek, amit öt tengeri mérföldre vettek észre a partoktól a hatóságok, majd egy halásztelepülés kikötőjébe kísérték.

Százegy illegális bevándorló kötött ki kedd este Ciprus keleti partvidékén egy bárkával – közölte a ciprusi rendőrség.

A migránsok csoportjában 43 gyermek és 14 nő is volt, a nők közül négyen várandósak.

„Ciprus kezd alámerülni a menekültek és gazdasági bevándorlók terhétől. Nem fogadhatunk többet, egész egyszerűen azért, mert nincsenek megfelelő létesítményeink az elszállásolásukra” – hangsúlyozta Nikosz Núrisz ciprusi belügyminiszter. Azt mondta, hogy

az idén eddig 859 illegális bevándorló érkezett a szigetre, ebből 349-en az utóbbi hat napban.

A tárcavezető kiemelte: ez az első eset, hogy

az érkezők 80 százaléka olyan afrikai országból érkezett, ahol nincs háború, sem egyéb fegyveres konfliktus.

A Hszinhua kínai hírügynökség értesülése szerint vasárnap óta mintegy 220 – afrikai és ázsiai országokból származó -, többnyire gazdasági bevándorló jutott át a Ciprusi Köztársaságba az északon 1983-ban önhatalmúlag kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaság területéről.

Núrisz arról is beszélt, hogy véleménye szerint az Európai Uniónak új bevándorlási politikára van szüksége a terhek elosztása végett. Mint mondta, ezt fogja szorgalmazni az uniós tagországok belügyminisztereinek jövő heti brüsszeli tanácskozásán.

Az új migránshullám oka, hogy Törökország csütörtökön úgy döntött, többé nem állja útját az Európába igyekvőknek. Görögország és Bulgária erre határvédelmének megerősítésével reagált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában