Járvány

2021.03.06. 07:34

Több mint 82 millió oltást adtak be eddig az Egyesült Államokban

Összesen több mint 82 millió koronavírus elleni oltást adtak be eddig az Egyesült Államokban, többet, mint a világ bármely országában – jelentette be pénteken az amerikai kormány koronavírus elleni munkacsoportjának rangidős tanácsadója a Fehér Ház COVID-19 csoportjának sajtótájékoztatóján.

Andy Slavitt aláhúzta, hogy míg hat héttel ezelőtt az időseknek – azaz a koronavírusnak leginkább kiszolgáltatott korosztálynak – csak 8 százaléka kapta meg a vakcinát, mostanra a 65 éves vagy annál idősebb emberek közel 55 százaléka kapott legalább egy oltást. Hozzátette: több mint 450 oltási pontot nyitottak meg, vagy bővítettek ki.

A sajtótájékoztatón két új oltási központ megnyitását is bejelentették, Cleveland és Ohio államokban. Slavitt kiemelte, hogy a két – a járvány által komoly mértékben sújtott környéken fekvő – oltási ponton naponta, helyszínenként 6000 vakcinát fognak beadni.

A szakember arról is beszélt, hogy az utóbbi időszakban 77 százalékkal növelték az oltóanyag-kínálatot és több olyan programot is elindítottak, amelyeken keresztül eljuttatták a vakcinákat a gyógyszertárakba, a közösségi oltási központokba és a közösségi egészségügyi központokba. Elmondta, hogy az oltási kampányban katonák, nyugdíjas orvosok és ápolók, valamint a Nemzeti Gárda tagjai is segítséget nyújtanak.

„Egy dolgot szeretnék tisztázni! Őszinteséggel tartozunk az embereknek. Akkor is, ha ígéretes és akkor is, ha kihívást jelentő hírrel szolgálhatunk” – fogalmazott Slavitt, hozzátéve, hogy az előrelépések azt mutatják, a Covid-19 legyőzhető, de ez még nem egyenlő a sikerrel. „Csábítónak tűnhet a lehetőség, hogy visszatérjünk a régi kerékvágásba, mintha a vírust már magunk mögött hagytuk volna, de ez nem így van” – figyelmeztetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában