Diszkrimináció

2018.04.25. 15:45

Tetemes bírságot róttak ki a román szurkolók magyarellenes rigmusaiért

A román élvonalban maradásért küzdő háromszéki magyar csapat, a Sepsi OSK ellenfeleinek szurkolói a "Kifele a magyarokkal az országból!" rigmust skandálták.

Összesen több mint kétmillió forintnak megfelelő összegre bírságolta a román országos diszkriminációellenes tanács a Román Labdarúgó Szövetséget, valamint két élvonalbeli klubot, amiért utóbbiak szurkolói magyarellenes rigmusokat skandáltak a Sepsi OSK elleni mérkőzéseken – közölte szerdán a román állami hatóság.

A hátrányos megkülönböztetés ellen küzdő hatóság a román élvonalban tavaly augusztusban lejátszott két találkozón történt incidenseket vizsgálta. Mindkét összecsapáson a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK játszott a Dinamo Bucuresti, majd a Poli Iasi ellen.

A román élvonalban maradásért küzdő háromszéki együttes ellenfeleinek szurkolói a „Kifele a magyarokkal az országból!” rigmust skandálták. A hatóság megállapította,

ez a megnyilvánulás hátrányos megkülönböztetést jelent a romániai magyar közösséggel szemben, amely tagjainak sérti az emberi méltósághoz való jogát. Ezért a hatóság egyhangú döntés nyomán a román szakszövetséggel, valamint a két klubbal szemben 10-10 ezer lejes (672 ezer forint) bírságot rótt ki.

A Sepsi OSK a román élvonal rájátszásának alsóházában jelenleg a kiesés elkerüléséért küzd, és a hétvégi fordulóban hazai pályán éppen a bukaresti Dinamót fogadja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában