tragédia a MOM parknál

2019.06.27. 13:01

Terápia vár Dominikra, ha ő okozta a halálos tüzet

Három éve az otthonukat borította lángba a 11 éves fiú. Ha ezúttal, a Mom parknál is ő okozta a tüzet, a gyámhatóság dönt a sorsáról.

Forrás: MTI

Fotó: Mihádák Zoltán

A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja a hétfő esti fővárosi tűz keletkezésének körülményeit – írja a Bors. Ismeretes: a MOM Parknál egy faházban egy nyolcéves kislány lelte halálát, Zselykét hiába próbálták újra­éleszteni a helyszínen.

Rosszat csináltunk

Régi, budakeszi otthonuknál mindenki jól emlékszik a családra. Házuk 2016-ban égett le, a helyiek arról suttogtak, hogy a kisebbik fiú „gyufázhatott”, édesanyjuk azonban a mai napig tagadja ezt.

„Ahogy felcsaptak a lángok, a fiúk lélekszakadva rohantak át egy szomszédhoz, akinek azt mondták, hogy rosszat csináltunk. Nem tudjuk, mit higgyünk” – mondta szerdán a Borsnak egy utcabéli.

Az bizonyos, hogy a ház teljesen leégett, a mai napig romos állapotban, elhagyatottan áll. A tűz a szomszédjuknak is kétmillió forintos kárt okozott.

„Azóta is beázok, nem tudok kifestetni, pedig eddig is már rengeteget áldoztam rá, félek, hogy kirohad a fal is” – sorolta gondjait a volt szomszéd, aki nem a testvérekre haragszik, jóval inkább édesanyjukat okolja, aki szerinte nem fordított kellő figyelmet a gyerekeire.

Szorongás és stressz

A rendőrség közlése szerint a hétfői tűzeset bekövetkezéséért harmadik személy büntetőjogi felelőssége ez idáig nem merült fel, tehát, a lángokat a két testvér okozhatta. És a Ripost által közzétett rendőrségi iratok szerint az sem kétséges: három éve is Dominik miatt égett le a budakeszi ház.

„Testvére a szomszédoknak azt mondta, hogy Dominik gyufázott. Fentieket a két gyermek hatóságomnak is megerősítette”

– idézi a Ripost a korábbi tűzről szóló rendőrségi végzést.

Végh József kriminálpszichológus szerint egyelőre korai volna ítélkezni, lehet, hogy „csak” a túlzásba vitt játék tor­kollott tragédiába.

Amennyiben mégis pirománia áll a háttérben, akkor szakember segíthet.

A piromániás hajlamok mögött a szorongás, stressz és feszültség áll, amelyet az érintett azzal vezet le, hogy tüzeket gyújt. Az érintettek szinte mindig gyerekek és kamaszok.

Öt évet kaphat az anya

A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított nyomozást az ügyben.

„Álláspontom szerint az ügy jelenleg ismert részletei alapján a gondatlanságból elkövetett emberölés tekintetében nem merül fel az anya felelőssége, ahhoz rengeteg tényezőnek kell összeadódnia. Magára hagyta a gyerekeit, de véleményem szerint ez nincs közvetlen összefüggésben a tragédiával” – ma­gyarázta dr. Tran Dániel, az ügytől független jogi szakértő. Hozzátette:

felmerülhet a lehetősége annak, hogy a nőt kisko­rú veszélyeztetése mi­att vonják felelősségre. Mindkét bűn­cselekmény büntetési tétele egytől öt évig terjedő szabadságvesztés.

Egy másik jogi szakértő, dr. Hortobágyi Tibor arról be­szélt: az ügy kiskorú érintettjének büntethetősége eleve kizárható. Azonban amennyiben bebizonyosodik, hogy ő okozta a halálos tüzet, úgy a gyámhatóság dönthet a sorsáról. A jogász szerint kevéssé valószínű, hogy a fiút kiemelnék a családból. Jóval esélyesebb forgatókönyv, hogy a gyámhatóság a fiú családját arra kötelezze, hogy a gyermek rendszeresen jelenjen meg pszichológusnál.

Borítókép: Helyszínelők dolgoznak 2019. június 24-én Budapesten, a Csörsz utcában, a MOM Sport Uszoda és Sportközpont tetején, ahol egy használaton kívüli faházban tűz keletkezett. A tűzoltók egy nyolcéves gyereket eszméletlen állapotban hoztak ki az épületből, aki a mentők szakszerű ellátása ellenére a helyszínen életét vesztette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában