nacionalista akciók

2018.05.28. 15:41

Szülőföldjükre látogató szerbeket dobáltak meg kövekkel koszovói albánok

Az egyházi ünnepükre, a lerombolt petrici Szentháromság-templom romjaihoz érkezőket kövekkel támadták.

A helyi szerb sajtó jelentése szerint több tucat koszovói albán zárta el az utat a lerombolt petrici Szentháromság-templomba tartó szerbek elől, és a kiérkező rendőröknek sem sikerült eltávolítaniuk a tiltakozókat, később az albánok kövekkel dobálták meg a szerbeket, hárman megsérültek, egy fiatal férfit fejsérüléssel szállítottak kórházba.

A kis faluból az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején az összes szerbet elüldözték. A településen húsz évvel ezelőtt valamivel több mint 250 szerb élt, később csak egy idős asszony tért vissza, aki máig ott él.

A Szentháromság-templomot 1999 júniusában teljesen elpusztították az albánok, az ünnepek alkalmából hazatérő szerbek azonban minden évben a romoknál imádkoznak, a Vecernje Novosti című belgrádi napilapnak viszont azt mondták, nem akarnak véglegesen visszatérni szülőföldjükre.

Koszovóban gyakran előfordulnak hasonló incidensek a szerb ortodox ünnepek idején, a hazalátogató szerbeket a helyi nacionalista albánok rendre megdobálják, illetve megakadályozzák, hogy ellátogassanak szentnek tartott építményeikhez.

A túlnyomó többségében albánok lakta Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától. A szerbek kultúrájuk és vallásuk bölcsőjének tekintik a területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában