Járvány

2021.04.07. 18:00

Szputnyik V vakcina beszerzésére készül Bajorország

Milliós nagyságrendben vásárolhat az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen Oroszországban kifejlesztett Szputnyik V vakcinából Bajorország, amennyiben azt engedélyezi az Európai Unió – jelentette be szerdán a német tartomány miniszterelnöke.

Markus Söder a tartományi kormány ülése után elmondta, hogy Klaus Holetschek egészségügyi miniszter szerdán aláír egy előszerződést 2,5 millió adag Szputnyik V vakcina megvásárlásáról.

A szerződő partner egy vállalkozás a bajorországi Illertissen településről – tette hozzá, utalva az R-Pharm nevű gyógyszeripari társaságra, amely a tervei szerint egy 30 millió eurós beruházással elindítja az orosz fejlesztésű oltóanyag importját és vállalja a gyártási tételek úgynevezett végfelszabadítását, azaz a forgalomba hozatalt megelőző hivatalos ellenőrzést.

Markus Söder elmondta, hogy valószínűleg júliusban kezdhetnek oltani Bajorországban az orosz vakcinával. Ugyanakkor kiemelte, hogy a vásárlásról szóló végleges szerződés megkötésének feltétele az európai uniós engedély a Szputnyik V közösségi forgalmazásához.

Németországban nemcsak a bajor tartományi kormány, hanem számos további tartomány vezetése és a szövetségi kormány is támogatja a Szputnyik V EU-s alkalmazását. Így az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) indított engedélyeztetési eljárásban az oltóanyagokért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) vállalta el az úgynevezett raportőri szerepet. Ez azt jelenti, hogy német vezetéssel folytatják a fejlesztők által benyújtott adatok értékelését, elemzését.

Ugyanakkor Bajorország az oltóanyag vásárlásáról szóló előszerződéssel szakít az eddigi németországi gyakorlattal, miszerint a vakcina beszerzéséről a szövetségi kormány gondoskodik, a tartományok feladata pedig az oltások beadásának megszervezése.

Németországban egyelőre a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a SARS-CoV-2 által okozott betegséggel (Covid-19) szembeni közösségi immunitást. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint keddig a lakosság 5,6 százaléka – 4 633 839 ember – kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot 10 793 677 ember kapott, ez a lakosság 13 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában